Egyház

Jézus a gazdagságról és a pompáról le tudott mondani, a családról nem

Jézus a gazdagságról és a pompáról le tudott mondani, a családról nem

2015. december 24., csütörtök
Jézus a gazdagságról és a pompáról le tudott mondani, a családról nem
jatszohazi_karacsony01_gs

A katolikus, a református, és az evangélikus egyház egy-egy képviselőjét kértük fel, hogy ossza meg gondolatait karácsony és újév alkalmából. Kondé Lajos párhuzamot vont a Szent Család, s az általunk vágyott család között, Juhász András szerint a Biblia is azt üzeni, ne féljünk, Cserháti Sándor azt kérte, a következő esztendőben oldjuk, s ne gerjesszük egymásban a feszültségeket.

A szenteste előtti napokban mindenki a bevásárlással, az utolsó ajándékok megvételével foglalatoskodott, néhányan még a szenteste délelőttjét is a megfelelő meglepetés kiválasztásával töltik. Eközben gyakran elveszik a lényeg, a Megváltó születésének megünneplése – panaszolják sokan. Idén a katolikus egyháztól

Kondé Lajost

, a Fogadalmi Templom plébánosát, a Szeged-Csanádi Egyházmegye helynökét, a református gyülekezettől

Juhász Andrást

, a Szeged-Kálvin Téri Református Egyházközség lelkipásztorát, a Csongrádi Református Egyházmegye esperesét, az evangélikusoktól

Cserháti Sándor

lelkészt kértük fel, hogy ossza meg gondolatait olvasóinkkal a karácsony és az újév alkalmából.

konde_gs

Kondé Lajos: Jézus a sötét éjszakában a fényesség

„A keresztény ember elsősorban a Szentíráshoz nyúl, ott keresi meg azt a forrást, ami karácsonyi eseményekre vonatkozik.

Jézus

születésének egyik leírása

Lukács

evangéliumában található” – magyarázta Kondé Lajos, s három momentumot emelt ki ebből, ami sokat mond minden kor emberének: Mária megszülte gyermekét, pólyába takarta, s jászolba fektette. „Azért fontos ez, mert ő Isten ajándéka mint Messiás, ez bizonyítja, hogy Urunk betartotta az ígéretét, hűséges az emberhez. A Megváltó mint Isten fia jött közénk, de magára vette emberi természetünket, épp olyan segítségre szorult, mint bármelyikünk. Isten nem valami távoli messzeségben van tőlünk, hanem kézzel fogható valóság. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy Jézus sok mindenről le tudott mondani, a gazdaságról, a pompáról, csak egy dologról nem, az őt körülvevő családról, ahol a béke, a szeretet, a gondoskodás kézzel fogható. Ezért is olyan szívmelengető mindenki számára a karácsony, mert ebben a családban úgy érezzük magunkat, mintha a Szent Családban lennénk. Jézus minden emberhez közel van, mert megfogható tanítást adott, az ő jelenléte olyan, mint sötét éjszakában a fényesség. Ezért is érthető, hogy miért örül, s ujjong mindenki karácsonykor. Olyat adott ez a gyermek, amitől csak töltődni lehet, s fölmelegíti az ember szívét” – osztotta meg gondolatait a dóm plébánosa. „Újévkor fogadalmakat teszünk, azt gondolom, az lenne legfontosabb, hogy megfogadjuk tisztességesen, becsületesen éljük le a következő évek minden napját. Ha ez megvalósul, akkor mindenki a helyén lesz, nyugodt lelkiismerettel felvállalhatja magát mások előtt, mert azt tette, ami tőle telik. A következő évben lehet, hogy lesz nyugtalanság, feszültség, öröm, de azt gondolom, ha én a magam életét kiegyensúlyozottnak érzem, akkor már boldog és eredményes lesz az az újév, amiről még nem tudjuk, hogy mit hoz. Mindig az apró pontból, a családból, a munkahelyből kell kiindulni, s ez végül szép lassan kiterebélyesedik” – mondta a következő esztendőről Kondé Lajos.

juhasz_andras_kf

Juhász András: Ne félj, ne féljünk!

„Úgy látom, idén különösen fontos a ne félj üzenete, amely 365-ször van benne a Bibliában. Az Isten pontosan ismer bennünket, tudja, hogy a félelmek mennyire meg tudnak minket nyomorítani. Éppen ezért a nagyon elanyagiasodott, az összekeveredett karácsonynak, a konzumkarácsonynak nincs sok értelme. Gondolnunk kell a pásztoroknak szóló hírre, a Jézusban való hit, amely megtart bennünket” – fogalmazta meg karácsonyi üzenetét Juhász András. „A BÚÉK-nak van egy keresztény rövidítése, ami nekem nagyon tetszik: bízd újra életed Krisztusra. Bármennyire is ködösek a kilátások, nem látjuk a jövőnket, a gazdasági kilátásokat, a népesedési politika helyzetét, a globális felmelegedés veszélyeit, s itt van a nyakunkon az Iszlám Állam jelentette terrorfenyegetettség, félelmek sokasága, van remény, mert ha szívünkben Krisztussal tekintünk a jövő felé, akkor derűvel tudunk az újév irányába nézni, s aggodalmak helyett az igazán lényeges dolgokra figyelhetünk” – tanácsolta a református lelkész.

cserhatisandor_gs

Cserháti Sándor: Ma bennünk testesüljön meg az isteni szeretet

János

evangéliumának elején található a karácsony egyik központi gondolata, az, hogy az Ige testté lett. Ez azt jelenti, hogy az isteni logosz vált testté, úgy is mondhatnánk, hogy az isteni szeretetlogika testesült meg Jézusban” – mondta Cserháti Sándor. „Azért tartom ezt nagyon fontosnak, mert ez azt is jelenti, hogy a nekünk szóló szó, ígéret, ige, az azért van, hogy ma bennünk testesüljön meg ez az isteni szeretet. Mi válunk a testéve ennek a szeretetnek, ami kiábrázolódik, valósággá válik a körülöttünk lévők számára. Nyilvánvaló, hogy ez mindenek előtt Jézushoz szól, de ez az isteni szándék ma, amikor a Megváltó nincs testben jelen, számomra azt jelenti, hogy mi legyünk a hús-vér szeretet azok számára, akik körülöttünk élnek. Az újesztendőre azt kívánnám, hogy kicsit sikeresebben oldjuk egymásban a félelmeket és ne gerjesszük azokat, mint ahogy az elmúlt évben tettük” - vélekedett.

A katolikus, a református, és az evangélikus egyház egy-egy képviselőjét kértük fel, hogy ossza meg gondolatait karácsony és újév alkalmából.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=598471

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 24.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.