Egyház

Ferenc pápa elítélte az antiszemitizmust

Ferenc pápa elítélte az antiszemitizmust

2015. október 28., szerda
Ferenc pápa elítélte az antiszemitizmust

Az antiszemitizmus ellen emelte fel szavát és a vallások közötti megújult együttműködést szorgalmazta Ferenc pápa szerdán a II. Vatikáni Zsinat Nostra Aetate című nyilatkozatának 50. évfordulójára emlékezve, amely új fejezetet nyitott a katolikus egyház és a zsidóság kapcsolatában.

Ötven különböző vallás képviselője vett részt a Szent Péter téren rendezett általános audiencián, amelyen az 1965-ben kiadott Nostra Aetate (A mi időnkben) kezdetű nyilatkozat évfordulójáról emlékeztek meg. A II. Vatikáni Zsinat záródokumentuma a katolikus egyház és a nem keresztény vallások kapcsolatának alapjait fektette le.

Ferenc

pápa felszólítására a Szent Péter téren minden vallás képviselője pár percig saját hagyománya szerint imádkozott néma csendben. Ferenc pápa kijelentette, hogy a nyilatkozat üzenete 50 év elteltével is aktuális, mivel minden vallás az emberi élet ugyanazon kérdéseire keres választ. A katolikus egyházfő a vallások közötti párbeszédet szorgalmazta, nemet mondva az antiszemitizmus minden megnyilvánulására. Ferenc pápa elítélte a vallások közötti rágalmazást, diszkriminációt és üldözést. Úgy fogalmazott, hogy a kölcsönös megismerés, tisztelet és elismerés útját kell járni. Hangsúlyozta, hogy a decemberben kezdődő szent év, amelyet a pápa az irgalmasságnak szentelt, lehetőséget nyújt a megújult vallásközi együttműködésre a béke érdekében, az éhezés és a nyomor ellen. Ferenc pápa szerint azonban a vallásoknak közösen kell fellépniük az erőszakkal szemben, főleg ha ezt a vallás nevében követik el, valamint a korrupcióval, a környezeti pusztítással, a családok és az erkölcs válságával szemben is. "Az erőszak és a terrorizmus felkeltette a vallásokkal szembeni bizalmatlanságot vagy egyenesen elítélésükhöz vezetett" - mondta Ferenc pápa hangsúlyozva, hogy egyetlen egy vallás sem mentes a fundamentalizmus veszélyétől. A keresztények és muzulmánok elmúlt fél évszázados viszonya kiemelkedő eseményének nevezte a

II. János Pál

akkori pápa által 1986 októberében, Assisi városában rendezett békeimát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.