Egyház

Szent II. János Pál pápa-ereklyét kapott a budapesti lengyel plébánia

Szent II. János Pál pápa-ereklyét kapott a budapesti lengyel plébánia

2015. szeptember 20., vasárnap
Szent II. János Pál pápa-ereklyét kapott a budapesti lengyel plébánia

Szent II. János Pál pápa-ereklyét kapott a lengyel katolikus egyháztól a budapesti lengyel plébánia. Az ereklyét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek helyezte el a lengyel közösség kőbányai templomában vasárnap szentmise keretében.

Erdő Péter

homíliájában kiemelte:

Szent II. János Pál pápa

egyetemes pásztor tudott lenni a globális közlekedés és a modern kommunikáció világában. Szava eljutott az egész emberiséghez, életének utolsó napjai és a világ színe előtt vállalt agóniája pedig emberek milliárdjainak lelkét rázta meg. A bíboros úgy fogalmazott: II. János Pál pápának rendkívül erős kisugárzása volt. Még akkor is vigasztalást jelentett, örömöt és erőt adott a találkozás vele, amikor a betegség már láthatóan elhatalmasodott rajta. A bíboros reményét fejezte ki, hogy II. János Pál ereklyéje és közbenjárása erősíteni fogja a magyarországi lengyel közösség életét, és erőforrása lesz a budapesti katolikus közösség "elevenségének és missziós munkájának" is. A lengyel-magyar történelmi barátság olyan jó alap, amelyre a lelki élet, a hitben és a szeretetben való közösség is épülni tud - mondta Erdő Péter a szentmise végén. "Adja Isten, hogy ez a barátság tovább erősödjön, és a különböző történelmi helyzetekben újra és újra bizonyságot tudjunk tenni arról, hogy tudunk együtt gondolkodni, együtt imádkozni és cselekedni Isten akarata szerint" - tette hozzá. A szertartáson mások mellett rész vett

Roman Kowalski

, Lengyelország budapesti nagykövete és

Kovács Róbert

(Fidesz-KDNP), Kőbánya polgármestere. A Budapesten letelepedett és főképpen a kőbányai gyárakban dolgozó lengyel katolikusok 1907-ben kérték, hogy az óhegyi fogadalmi kápolnát használatba vehessék. A jelenlegi templom 1930-ban épült Árkay Aladár tervei alapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.