Egyház

Bogárdi Szabó István: húsvét nem folytatás, hanem változás

Bogárdi Szabó István: húsvét nem folytatás, hanem változás

2015. április 5., vasárnap
Bogárdi Szabó István: húsvét nem folytatás, hanem változás
Szabó István

Húsvét nem folytatás, hanem változás: valami újnak, soha el nem gondoltnak a kezdete - mondta Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap a fővárosi budahegyvidéki református templomban.

Bogárdi Szabó István

húsvétvasárnapi igehirdetésében húsvét történetét felelevenítve szólt arról, hogy az asszonyok még végtisztességet adni mennek a sírkertbe, de már az új élet diadalhírével jönnek el onnan. Jézus üres sírja az új hírnek, az örömhírnek, a dicsőségnek az első szószéke - mondta. Szavai szerint az angyalok kérdésében, hogy "miért keresitek a holtak között az élőt", benne van már az örök élet reménye. "A feltámadással abszolút új kezdődik: a bosszú, a számonkérés, a ritualizálás, az áldozatok hosszú története helyett elkezdődik a kegyelemnek és a szeretetnek a története" - hangsúlyozta a püspök. Bogárdi Szabó István szólt arról is, hogy ma is átélik az emberek, hogy a rombolásnak és a halálnak az erői időről-időre nekifeszülnek az életnek, és "elnyeléssel fenyegetik azt". "Az ember a saját önistenítő vállalkozásának az áldozata lesz, újra meg újra, és mennél inkább sikeres ebben a vállalkozásában Isten nélkül, Isten igazsága nélkül, Isten jó élet rendje nélkül, annál nagyobb és annál több az áldozat" - fogalmazott a püspök. Megdöbbentőnek nevezte, hogy internetes közösségi oldalon közzétett képek egyikén húsvéti táncmulatságra hívnak valahol Nyugat-Európában, egy másik képen pedig a kenyai egyetemen ártatlanul, hitük miatt legyilkolt keresztény hallgatók láthatók. "Ilyen világban élünk, ezt tudja az ember" - tette hozzá Bogárdi Szabó István. Mint mondta, a legelesettebb állapotunkban, a "zsákutca" végén lehet azt kiáltani: "Eltévedtem, elvesztem. Keress meg, hogy éljek!" Húsvétkor arról teszünk bizonyságot, hogy Isten megkereste és megtalálta Jézust, "megtalálta és feltámasztotta" - mondta Bogárdi Szabó István, hozzátéve: a feltámadott azt mondja magáról, azért jött, hogy megkeresse és megtartsa azt, ami elveszett, üdvözítsen és megtartson bennünket. Bogárdi Szabó István azt hangoztatta: a feltámadás ünnepén azt hirdetik, hogy az eredendő bűnt megelőzi és felülmúlja az "eredendő igen". Isten - mint folytatta - előbb mondott igen, mint nemet az emberre. Az ősi nemet megelőzi az örök igen. Kijelentette: Jézus, az élő "keres minket". A húsvétvasárnapi istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.