Egyház

Ferenc pápa rendkívüli szentévet hirdetett meg

Ferenc pápa rendkívüli szentévet hirdetett meg

2015. március 13., péntek
Ferenc pápa rendkívüli szentévet hirdetett meg

Rendkívüli szentévet hirdetett meg pénteken Ferenc pápa: ez idén december 8-án kezdődik és 2016. november 20-ig tart majd.

A rendkívüli szentévet az egyházfő az isteni irgalmasságnak szentelte. Az eseménysorozattal a II. vatikáni zsinatról emlékeznek meg, és az ott született döntések megvalósítását akarják elősegíteni: a december 8-i kezdési időpont a zsinat befejeződésének 50. évfordulója. Ferenc pápa a 2013. március 13-i megválasztásának második évfordulóján a Szent Péter bazilikában jelentette be a rendkívüli szentév meghirdetését. A szentév az idén októberben a családról rendezendő rendes püspöki szinódust követi. Ez lesz a 30. szentév az egyház történetében. Az egyház hagyománya szerint rendes szentévet minden 25. vagy 50. évben tartanak. Rendkívüli szentévet az egyházfő különleges alkalomból hirdethet meg. Az utolsó rendes szentév 2000-ben volt

II. János Pál

pápasága alatt, s akkor 30 millió zarándok sereglett Rómába. A következőnek 2025-ben lett volna az időpontja, de

Ferenc

pápa ezt a most meghirdetett rendkívüli szentévvel előzte meg. Rendkívüli szentévet az utóbbi száz évben 1933-ban

XI. Pius

és 1983-ban II. János Pál pápasága idején tartottak, utóbbit annak jegyében, hogy 1950 éve halt meg Jézus Krisztus. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentévet "új állomásnak" szánja az egyház szolgálatában. Az egyház számára öröm forrása lesz, ha újra felfedezi az irgalmasságot és ezt minden emberhez elviszi - fogalmazott Ferenc pápa. Elemzők emlékeztettek, hogy a szegényeket segítő olasz szentről a Ferenc nevet választó egyházfőnek az első útja - pápává választása másnapján - a római Santa Maria Maggiore bazilikába vezetett, ahol az irgalmasságért imádkozott. A 2013-ban megjelent első enciklikájában, az Evangelii Gaudiumban is az irgalmasság (latinul misericordia) az egyik leggyakrabban használt szó. Ferenc pápa bejelentését az umbriai Assisi városában, a

Szent Ferencről

elnevezett bazilikában hosszú harangozással ünnepelték meg. Megelégedését fejezte ki a római szállodások szövetségének elnöke is hangoztatva, hogy a rendkívüli szentév pozitív hatással lesz az olasz főváros idegenforgalmára, ahogyan ez 2000-ben is történt.

Ignazio Marino

római főpolgármester bejelentette, hogy Róma városa készen áll a világméretű esemény vendégül látására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.