Egyház

Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában vezette a húsvéti vigíliát és pénzt adott a szegényeknek

Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában vezette a húsvéti vigíliát és pénzt adott a szegényeknek

2014. április 19., szombat
Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában vezette a húsvéti vigíliát és pénzt adott a szegényeknek

A teljesen sötétbe borult Szent Péter bazilikában kezdődött a nagyszombati virrasztás, amelyen Ferenc pápa tíz embert keresztelt meg, olaszokat és külföldieket is. Ezt megelőzően pénzt küldött a római hajléktalanoknak.

A szertartás a bazilika bejáratánál indult, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet és a húsvéti gyertyát. Innen

Ferenc pápa

és a vele koncelebráló kétszáz pap a bazilika főhajóján át az oltárig haladt. A Szent Péter bazilika teljes csendben és sötétben volt, csak a papok és a hívők kezében levő gyertyák világították meg. A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. A szertartás során megszólaltak a Szent Péter bazilika három napja néma harangjai is. Beszédében Ferenc pápa úgy fogalmazott, a krisztusi feltámadással a szeretet melege és fénye éledt fel. "Ezt vigyük el mi is a világ legtávolabbi részére is fivéreinket és nővéreinket segítve!" - hangoztatta a pápa. A virrasztáson a hagyomány szerint az egyházfő tíz személyt részesített a keresztség, első áldozás és bérmálkozás szentségében. A legfiatalabb közöttük hét éves, a legidősebb 58 éves volt. Olaszországból, Franciaországból, Fehéroroszországból, Szenegálból, Libanonból és Vietnámból érkeztek. A Vatikán szombaton bejelentette, hogy miközben Ferenc pápa nagypéntek este a római Colosseumnál a keresztutat vezette, két bizalmasa, Konrad Krajewski pápai főalamizsnás és Diego Ravelli pápai szertartásmester végigjárta a Termini római központi vasúti pályaudvaron éjszakázó hajléktalanokat és mindegyiküknek egy-egy borítékot adott át. Ebben a pápa húsvéti üdvözlete volt és fejenként 50 euró (több mint 15 ezer forint) készpénz. Ugyanezt kapták egy másik római pályaudvaron, valamint a Santa Maria Maggiore bazilikánál levő hajléktalanok is. A Vatikán nem közölte, hogy hány ember részesült segítségben. Karácsonykor Ferenc pápa tömegközlekedési jegyeket és telefonkártyákat küldött a római hajléktalanoknak. Húsvét vasárnap Ferenc pápa ünnepi szentmisét mutat be a Szent Péter téren. Délben Urbi et Orbi áldást ad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.