Egyház

A közel ötszázéves reformációt ünnepelték Szegeden + FOTÓK

A közel ötszázéves reformációt ünnepelték Szegeden + FOTÓK

2013. október 31., csütörtök
A közel ötszázéves reformációt ünnepelték Szegeden + FOTÓK
reformatus_templom09_gs

Idén 496 éve, hogy Luther Márton cselekedete elindította a reformációt. Az évfordulóra Szegeden idén is protestáns napokkal emlékeztek.

Világszerte számos helyen, így Szegeden is megemlékeznek róla, hogy 1517. október 31-én

Luther Márton

ágoston rendi szerzetes 95 tételt tartalmazó levelével elindította a lelki-szellemi mozgalmat, a reformációt. Városunkban nagy hagyománya van a protestáns napoknak, melynek keretében közel egy héten át minden nap más protestáns felekezet templomában gyűlnek össze a hívek, és egy máshonnan való igehirdető tartja a prédikációkat.

Solus Christus

Luther az akkori katolikus egyház visszásságai ellen szóló tételeit október 31-én küldte el Albrecht mainzi érseknek, illetve a wittenbergi vártemplom kapujára is felszegezte. Sok más mellett főként a búcsúcédulák árusítását ostorozta, hiszen az akkori egyház azt hirdette, hogy a búcsúcédulák megvásárlásával bűnbocsánatot nyerhetnek a hívek. A lutheri tanokat általában négy latin kifejezéssel foglalják össze: sola gratia – egyedül Isten kegyelme által menekülhet meg az ember, sola fide – egyedül hit által igazulhatunk meg, sola scriptura – egyedül a Szentírás a keresztyén hit alapja, solus Christus – egyedül Jézus Krisztus által van megigazulás és megváltás. A reformáció számos vívmányt hozott, így például az anyanyelvű igehirdetést vagy a lutheri bibliafordítást.

Idei tematikájuk szorosan összefonódik a tavalyival, a „sola scriptura” (egyedül a Szentírás által) áll kérdéskör áll a középpontban. Már október 27-én megkezdődtek az istentiszteletek, akkor a Kálvin téri református templomban

Cserháti Sándor

hirdetett igét „Egyedül a Szentírás!” címmel. Hétfőn a baptista imaházban ragadták meg az alkalmat a megemlékezésre, kedden és szerdán pedig az újszegedi református templomban, majd az evangélikus templomban folytatódtak. Csütörtökön este a hagyományoknak megfelelően a Honvéd téri református templomnál a gyülekezetek képviselői megkoszorúzták a bejárat melletti

Abádi Benedek

és

Szegedi Kis István

szobrait, miközben

Bodnár Éva

az Istentől, valamint a két reformátortól kapott örökségről beszélt az ünneplőknek. Megemlékezésén magasztalta a szobrok formájában tovább élő alakok hősiességét, akik vérükig kitartottak hitük mellett. „Sokaknak ez a nap a halottakkal való kapcsolatfelvétel, de nekünk ez a protestánsok ünnepe” - fogalmazott. „Egyedül Istené a dicsőség!”, e tantétel köré építette

Sztupkai Mihály

metodista lelkipásztor az esti úrvacsorával egybekötött emlék-istentiszteletet. A lelkipásztor szerint ma olyan világban élünk, ahol az értéket értéktelennek, az értéktelent pedig értékként kezeljük. „Minden Istené, minden az ő uralma alatt áll, és minden hozzá köthető...az ember önmagában semmi” - így prédikált. De mit tehetnek a hívek Isten dicsőségéért? - érkezett a kérdés. Az istentiszteleten elhangzottak szerint bárki viheti az úr hírét szavakban, személyes kapcsolatokban, a gyülekezetben, sőt, még a skype vagy az elektronikus levelezés útján is pusztán azzal, hogy a krisztusi utat járja.

reformatus_templom23_gs

„Ma protestánsnak nem jelent más lenni, mint régen: az isteni igének megfelelő élet folytatása. A protestáns azt jelenti, hogy tiltakozni valami ellen. 'Belekötünk' abba, ami nem megfelelő az Isten igéjéből tanultaknak” - mondta portálunknak

Kereskényi Sándor

, a Honvéd téri egyházközség vezető lelkésze, majd hozzátette: keresik azokat az új színtereket, melyekkel több fiatalt szólíthatnak meg, habár véleménye szerint „nincs erősebb hívogató erő, mint a tisztán hirdetett ige és az arról folytatott beszélgetés”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.