Egyház

A Korán szerint csak „kezelői” vagyunk Isten tulajdonának

A Korán szerint csak „kezelői” vagyunk Isten tulajdonának

2013. augusztus 27., kedd
A Korán szerint csak „kezelői” vagyunk Isten tulajdonának
eldin_asceric01_gs

Belgrádban mintegy 100 ezer iszlám hívő van, Szerbia egész területét tekintve pedig közel félmillió muszlim él, a szegedi biblikus konferencián egyik vezetőjüket kérdeztük a Koránról.

A 25. jubileumi biblikus konferencián nemzetközi résztvevők is előadtak, köztük a szerbiai iszlám közösség főtitkára,

Eldin Asceric

is. „Második alkalommal vagyok Szegeden, öt éve voltam itt először, akkor a Koránról volt szó. Ami konkrétan idehoz, idevonz, azok a közös témák, melyek az iszlámban és a kereszténységben összekötnek bennünket. És ilyen nagyon sok van. A gazdasági kérdés például, ami a témája az idei biblikus konferenciának, a szegénység és a gazdagság kérdésköre is ilyen. A mi szent könyvünkben is van ehhez kapcsolatos írás, ahogy a Bibliában is” – nyilatkozta portálunknak a vallási vezető Az imám konkrétumként megemlítette, a Koránban például az áll, hogy minden, ami földön van, Isten tulajdonát képezi. Csak ideadta nekünk, hogy gazdálkodjunk vele, vigyázzunk rá, és igazságosan osszuk el. Annak a mérhetetlen gazdagságnak, amit Isten a világnak adott, csak kezelői vagyunk. „A Korán kifejezetten hangsúlyozza, hogy mérlegre kell tenni az embernek ezeket a dolgokat. Hogyan gazdálkodik a javakkal, mert ebben a földi életben csak egy cél a tulajdon, egy eszközt szolgál csak a gazdagság, a birtoklás. A cél az örök életben valósul meg, ahol számot kell adni arról, hogyan gazdálkodott a kapott kincseivel az ember” – emelte ki.

eldin_asceric03_gs

Eldin Asceric arra a kérdésre, hogy manapság az iszlám mögé bújva tesznek emberek erőszakos cselekedeteket, azt felelte, hogy az iszlám ma éli azokat a napjait, amit a kereszténység élt, amikor a keresztes hadjáratok, a térítések idején vádoltak minden egyes hívőt gazságokkal. „A Korán egyértelműen a békét hirdeti, tiltja a goromba beszédet, az egymás elleni harcot, a megbékélést és a szeretet vallása, mint számos más vallás a földön” – hangsúlyozta. A titkár a konferenciával kapcsolatban azt monda, hogy sok hasznos dolgot hallott, ezeket be kell építeni a jövőbe, gyakori együttműködést kell szorgalmazni, közös párbeszédet, a pozitív tapasztalatok átadását egymásnak. „Megköszönném azt a szeretett, amit kaptam, a pénteki napon, ami olyan nekünk, mint keresztényeknek a vasárnap, minden körülményt megadtak, hogy elvégezzem imámat, ez a szeretet egy igen magas foka, nem fogom elfelejteni” – mondott köszönetet a szervezőknek a szerbiai iszlám közösségi vezető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.