Egyház

Két növendéket szenteltek pappá + FOTÓK

Két növendéket szenteltek pappá + FOTÓK

2013. június 22., szombat
Két növendéket szenteltek pappá + FOTÓK
papszenteles_mj 15

A Szent Gellért Szeminárium két növendékét szentelte pappá szombaton a Szegedi Székesegyházban a 10 órási szentmisében Kiss-Rigó László megyés püspök.

A sepsiszentgyörgyi származású

Fazakas Levente

portálunknak elmondta, nagyon szívesen szolgál például a gyerekek között, de érdekes tapasztalatok szerzett a börtönpasztoráció során is, és az idősek között szintén szívesen segít. „Mindenre képes vagyok abban, aki nekem erőt ad.” (Fil 4,13) – ezt az igét választotta mottójául a szentelendő, mint elmondta, ez jellemzi mind az elhívást, a megpróbáltatásokat, a készülést a szolgálatra és az elkövetkezendő papi életét. „Csakis Krisztus által lehetséges ez a szolgálat, általa lehetek mindenre képes, így tudom Istent és felebarátaimat szolgálni” – összegzett Fazakas Levente. A másik szentelendő,

Kiss Miklós

Debrecenben született. Mint elmondta, természetesen minden területen képesnek kell lenni a szolgálatra, de a szívéhez legközelebb a fiatalok pasztorációja és a jegyesoktatás áll. Annál is inkább, hiszen a válások magas száma, a házasságok krízise azt mutatja, sok a tennivaló ezen a téren. Úgy véli, a papok felkészültségén sok múlhat, a családpasztorációra ezért is nagy hangsúlyt kell fektetni egy olyan demográfiai problémákkal küzdő országban, mint Magyarország. Mottója így hangzik: „Elég neked az én kegyelmem, mert az erő a gyengeségben nyilvánul meg a maga teljességében.” (2Kor 12, 9) A papnövendékeket teológiai tanulmányaik után először diakónussá, majd később pappá szentelik. A szentelési szertartásban többek között az is elhangzik, engedelmességet fogadnak a mindenkori megyés püspöknek, aki dönt arról, hol kezdik el a szolgálatukat. Általában káplánként vagy segédlelkészként helyezik ki őket egy plébániára egy tapasztalt lelkipásztor mellé. A főpásztor dönt arról is, mennyi ideig legyen valaki káplán, mikor bíznak rá plébániát stb. A püspök három fő feladatának egyike az egyházmegye kormányzása, melybe az is beletartozik, hogy mindenhol gondoskodnia kell a lelkipásztori ellátottságról. A felszentelés után egy évig újmisésnek nevezik a papokat, az újmisés áldásáról pedig azt tartják, külön kegyelmi ajándékot ad általa a Jóisten. A felszenteltek első szolgálati helye várhatóan július elején derül ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.