Egyház

Gyémántmise a dómban: hatvan éve szentelték pappá Gyulay Endrét + FOTÓK

Gyémántmise a dómban: hatvan éve szentelték pappá Gyulay Endrét + FOTÓK

2013. június 9., vasárnap
Gyémántmise a dómban: hatvan éve szentelték pappá Gyulay Endrét + FOTÓK
gyulay_14_gs

Gyémántmisét tartottak Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök pappá szentelésének hatvanadik évfordulóján a dómban vasárnap este.

Papokért, jó papokért imádkoztak vasárnap a szegedi espereskerület Mária Zarándoklatának résztvevői, akik

Gyulay Endre

püspök atya hálaadó gyémántmiséjén is részt vettek. „Elég neked az én kegyelmem, mert az erő a gyöngeségben lesz teljessé. Legszívesebben tehát gyöngeségeimmel dicsekszem… mert amikor gyönge vagyok, akkor vagyok erős” –

Pál

apostol második koritusiakhoz írt levelének szavai álltak Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök emléklapján. „Imádkozzunk papjainkért és újabb papi hivatásokért” – ez a felhívás is olvasható volt az emléklapon, ennek tettek eleget a vasárnapi zarándoklat résztvevői is. A gyémántmisén Gyulay Endre Pál apostol szavait idézte, s úgy fogalmazott, hogy csodálatos a gyöngékhez az Isten, és néha a kicsikkel is nagy terve van. A gyémántmisén felidézte gyermekkorát, s mindazokat az eseményeket, amelyek végül a papi hivatás felé irányították életét. Szólt a szocializmus viszontagságos éveiről, a házkutatásról, megfigyelésekről, a folyamatos kiskapuk kereséséről, hogy a fiatalokkal foglakozhasson. „Egy külön világba érkeztünk, ahol érezni és látni kellett, hogy itt valóban gyöngék vagyunk, hogy fölfogjuk, hogy megértsük ezt az egészet, és megtaláljuk azt, amivel Krisztust lehet hirdetetni és bemutatni” – fogalmazott a gyémántmisén. A nyugalmazott megyés püspök úgy értékelte, életének minden eseménye a rá váró következő feladatokra készítette őt fel. Az 1930-ban Battonyán született Gyulay Endrét 1953. június 7-én szentelték pappá, szolgált többek között Röszkén, Ásotthalmon, Domaszéken, Mezőhegyesen, majd 1987-től 2006-ig megyés püspökként tevékenykedett a szeged-csanádi egyházmegyében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.