Egyház

Böjte Csaba Szentesen: A cselekvő élő hitből fakad élet + FOTÓK

Böjte Csaba Szentesen: A cselekvő élő hitből fakad élet + FOTÓK

2013. február 11., hétfő
Böjte Csaba Szentesen: A cselekvő élő hitből fakad élet + FOTÓK

A hit válasz és orvosság minden gondra – fogalmazott a szentesi Szent Anna templomban Böjte Csaba. A ferences szerzetes a cselekvő, valóban élő hit fontosságát hangsúlyozta a szentmisén, ami a 2013-ra meghirdetett Hit Évének a lényege.

„Az egyház válasza a mai kor gondjaira, bajaira, az, hogy hinni kell” – jelentette ki

Böjte Csaba

utalva arra, hogy 2013-ra a Hit Évét hirdették meg. A szentesi Szent Anna templomba

Bejan Topsi

plébános meghívására érkezett ferences szerzetes a szentmisén elmondta, az egyház nem politikai pártokra vagy gazdasági modellekre mondja azt, hogy jók, hanem azt hangsúlyozza, hogy hinni kell. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke azt a kérdést is feltette, hogy vajon az Isten hisz-e bennünk, emberekben, illetve a világban. „Jézus Krisztus karácsony este eljött közénk gyerekformában. Istennek ez a hitvallása az emberiségben, mert eljött volna-e közénk, ha nem bízott volna bennünk? Eljött volna-e, ha nem hitt volna abban, hogy az ember képes megérteni a szeretetet, a jóságot, képes felnőni oda, hogy társa legyen a nagy Istennek. Jézus Krisztus hitt bennünk, bízott bennünk” – fogalmazott. Hangsúlyozta, a gondok és nehézségek közepette a hívő embernek is ki kell tartania, bíznia kell. Böjte Csaba hozzátette, fontos, hogy az emberek hite ne olyan legyen, mint a fűzfa, mely hajladozik erre-arra. „Milyen könnyen elengedjük mindazt, ami a miénk, milyen könnyen elengedjük egymás kezét. Nem pont ez a nagy probléma a mai társadalomban? Vannak nehézségek, persze, de küzdeni kell” –a ferences szerzetes szerint az élő hit lényege abban áll, hogy az ember igenis küzd azért, ami számára fontos, legyen szó egy kapcsolatról, házasságról, az egyetem elvégzéséről vagy épp a vállalkozásáról. „Az élő hit, hogy hiszel-e abban, amit Isten tőled kér, hogy megcsináld. Örököltél földet szüleidtől, be tudod te azt vetni, meg tudod te az művelni! Szívedben feltámad a vágy, szeretnél egy egyetemet, főiskolát elvégezni. Meg tudod te azt csinálni! Tetszik neked egy lány, egy fiú, nehéz otthont teremteni, de hiszed-e, meg tudod csinálni? Isten lehetetlent nem kér senkitől” – szólt a ferences szerzetes a gyülekezethez. Felidézte a Kőműves Kelemen balladáját, melyben elhangzik, hogy hit nélkül nem lehet se élni, se dolgozni. Hozzátette, hinni kell ahhoz, hogy az ember tavasszal elvesse a magot a földbe, vagy ahogy Isten parancsára Péter kivetette a hálót, és hiába nem fogott semmit egész éjjel, de mégis megcsinálta. Böjte Csaba hangsúlyozta, Trianon nehézségeit hittel tovább lehet vinni, és a családok életére, a közösségek minden egyes gondjára élő hittel, a kimondott szó erejébe vetett hittel lehet megoldást találni. „Egy dolgot szeretnék aláhúzni a szívetekbe, vigyétek magatokkal! Az élő hitet, a cselekvő élő hitet, amiből élet fakadhat!” – zárta gondolatait a ferences szerzetes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.