Egyház

Átadták a felújított hódmezővásárhelyi református ótemplomot

Átadták a felújított hódmezővásárhelyi református ótemplomot

2012. november 4., vasárnap
Átadták a felújított hódmezővásárhelyi református ótemplomot

Hálaadó istentisztelet keretében adták át vasárnap a közel háromszáz éves hódmezővásárhelyi református ótemplomot, az alföldi város legrégebbi műemlékét.

"Nekünk, vásárhelyieknek hitünk nem csak vallási kérdés, olyan erős hagyomány, amely kötelez" – mondta köszöntőjében

Almási István

(Fidesz-KDNP) polgármester. A politikus emlékeztetett rá, a város felújítja templomait – legyen az katolikus, református, görögkeleti vagy zsidó –, és visszaadja a közösségnek, amely lélekkel tölti meg a falakat.

Bölcskei Gusztáv

püspök, a Magyar Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke kifejtette, az hogy eredeti helyreállításával immár két szószék is fogadja a híveket a templomban, jelképezi azt a dialógust is, amelynek meg kell lennie ember és ember, ember és egyház, valamint a felekezetek között. A háromszáz esztendős templom újjávarázsolása során kiderült, mennyi különböző rétege van az épületnek, az időnek. E sokféle rétegből, most néhány előkerült, s harmóniában tárul elénk – fogalmazott a püspök. Az épület tornyát – az egykori fatemplom mellé - 1713-ban emelték. Ez a város legrégebbi téglaépítménye. A templomhajó 1720-23 között készült. A templom eredeti bútorzata, kegytárgyai az idők során elkerültek a városból, és a 2011 végén kezdődött felújítás során, restaurálást követően térhettek vissza Hódmezővásárhelyre. Így a 18. századi kazettás, festett fatáblás homlokzatú és mennyezetű karzat, a szószékkorona, a papok padja, valamint 113 év után több kegytárgy is visszakerült eredeti helyére. Az ország egyik legidősebb óraszerkezetének számító kovácsoltvas, egymutatós toronyórát a harminc éve nem működő Rákóczi-csengettyűvel együtt szintén helyreállították. A templom emellett korszerű szigetelést, padlófűtést és modern világítást kapott. A 271 millió forint összköltségű belső felújításra 231 millió forint támogatást nyújtott az egyházközség számára a magyar állam és az Európai Unió, a fennmaradó 40 millió forintot a hódmezővásárhelyi önkormányzat biztosította, ahogy a külső felújítás forrását is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.