Egyház

Spanyol szerzetes ereklyéje került a piarista templom oltárába + FOTÓK

Spanyol szerzetes ereklyéje került a piarista templom oltárába + FOTÓK

2012. szeptember 24., hétfő
Spanyol szerzetes ereklyéje került a piarista templom oltárába + FOTÓK

A szegedi piarista közösség szombaton ünnepelte templomának búcsúját, megemlékezve a spanyol polgárháborúban vértanúhalált halt piarista szerzetesekről. A szentmise keretében elhelyezték a templom oltárában az egyik piarista vértanú, Alfredo Parte Sáiz ereklyéjét.

„Őrült kínzók keze közt vergődve ontják vérük, de állnak rendületlenül, várják az örök életet” – hangzott az ének szombaton délelőtt a piarista templomban. A spanyol piarista polgárháborúban vértanúhalált halt spanyol piarista szerzetesek ünnepére gyűltek össze a hívek, a szentmise keretében Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyés püspök áldotta meg a templom oltárát, és elhelyezte benne az egyik vértanú szerzetes,

Alfredo Parte

ereklyéjét. Az 1936-tól 1939-ig tartó spanyol polgárháborúban sok pap és szerzetes halt vértanúhalált, egyházellenes hadseregek sok szenvedést okoztak a katolikus egyháznak és több tízezer embert végeztek ki politikai vagy vallási nézetei miatt. Alfredo Parte piarista atya Spanyolország középső részén élt, tanított és halt vértanúhalált a háborúban.

Ha egy templom ereklyét szeretne kérni magának, Rómához kell fordulnia, a piarista központhoz. Alfredo Parte csontereklyéjét a spanyol szerzetesek boldoggá avatása után kapta meg a szegedi piarista közösség, de csak most helyezték el az oltárban. Az ókeresztény korban, az első századokban az volt a szokás, hogy a vértanúk sírja fölött miséztek, később hagyománnyá vált, hogy minden oltárba egy ereklyét helyeztek. Jóllehet ez manapság már nem kötelező, a piarista templom szeretné ezt a szép tradíciót követni – magyarázta portálunknak Böszörményi Géza piarista szerzetes, a templom igazgatója. A szentmise főcelebránsa Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyés püspök volt, akit személyes szálak fűznek a szegedi piaristákhoz, hiszen a püspök atya egyrészt a piarista gimnázium diákja volt, másrészt 11 éve ő kezdeményezésére épült fel a templom, melyet a világon elsőként szenteltek az 1995-ben boldoggá avatott spanyol piarista vértanúk tiszteletére. „Örömmel jöttünk össze, hogy ezt az új oltárt az Úr áldozatának bemutatására felszenteljük. Amikor az oltárhoz gyülekezünk, az első szegletkőhöz, Krisztushoz járulunk, az oltár az ő csodálatos áldozatának helye” – fogalmazott beszédében a püspök atya. Szavai szerint beszédes lehet számunkra Alfredo Parte élete, hiszen ahogy Krisztus előttünk van mint példakép a maga áldozatával, a piarista vértanúnak is előttünk kell lenni az ő önfeláldozásával. A szegedi piarista gimnázium honlapja szerint P. Alfredus Parte utolsó földi lakhelye az „Alfondo Pérez” nevű kísértethajó volt, amely tragikus börtönként horgonyzott Santander kikötőjében. A piarista atya néhány napot töltött a hajóbörtönben, miután La Conchában, nagynénje házában letartóztatták, ide menekült ugyanis, amikor elűzték a villacarriedói piarista kollégiumból, ahol piarista szolgálatát végezte. Fogva tartói megkímélték volna az életét, ha megtagadja hivatását, de erre nem volt hajlandó. „Ez volt a vég: amint elérte a fedélzetre vezető lépcső tizenharmadik fokát, egy pisztolylövés érte a tarkóját. Csakhamar ott állhatott Ura előtt, akihez olyan közel érezte már magát a halála előtti napokban.” Földi élete 1936. december 27-én ért kegyetlen véget, karácsony ünnepe után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.