Egyház

Ökumenikus imádság a dómban a sepsiszentgyörgyi visszaállamosítás ellen

Ökumenikus imádság a dómban a sepsiszentgyörgyi visszaállamosítás ellen

2012. augusztus 30., csütörtök
Ökumenikus imádság a dómban a sepsiszentgyörgyi visszaállamosítás ellen

Ökumenikus imádságot tartanak szeptember 1-jén, szombaton délután 4 órai kezdettel a szegedi dómban, amelyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyar Református egyház lelkészi és Fabinyi Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke vezetnek.

A magyarországi katolikusok, reformátusok és evangélikusok a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása elleni tiltakozáshoz csatlakoznak ily módon. Az 1859-ben alapított patinás református intézményt a kommunizmus idején államosították. A sepsiszentgyörgyi épületegyüttest az Erdélyi Református Egyházkerület 2006-ban visszakapta, miután igazolta, hogy az államosítás előtt a kollégium az ő tulajdonában volt. A visszaszolgáltatás miatt azonban per indult, amely 2012. június 28-án azzal zárult, hogy a kollégiumot elvették az egyházkerülettől, és visszaadták a román államnak, a visszaszolgáltatás ügyében eljáró egyházi és állami tisztviselőket pedig letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet ellen szeptember 1-jére tiltakozó menetet hirdettek Sepsiszentgyörgyön, melyet imáikkal támogatnak Szegeden a testvéregyházak képviselői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.