Egyház

Erdő Péter: többek vagyunk halandó önmagunknál

Erdő Péter: többek vagyunk halandó önmagunknál

2012. május 27., vasárnap
Erdő Péter: többek vagyunk halandó önmagunknál

Sokszor megfeledkezünk arról, hogy többek vagyunk látható és halandó önmagunknál. Isten üdvösségre, örök boldogságra szán, közben szabadsággal ajándékoz meg minket - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a pünkösdvasárnapi misén Esztergomban.

"Válságokról, csüggedésről, elöregedésről, a hétköznapi élet kilátásainak bizonytalanságáról szólnak körülöttünk a hírek, de sokszor ezt mutatják saját tapasztalataink is. Csakhogy az életünk több ennél!" - jelentette ki a bíboros a bazilikát megtöltő hívők előtt.

Erdő Péter

hangsúlyozta, hogy akinek a földi életén túlra tekint a reménye, aki megtapasztalja, hogy együttműködhet a Szentlélek isteni erejével, annak élete, otthona van a jövőben. Nemzetsége, családja, vagy szellemi családja áldott és áldás hordozója az emberek között. "Arra, hogy hitünket, Krisztus mellett szóló igenünket megerősítsük, sok alkalmunk van az életünkben. Újra és újra olyan környezetben élünk, ahol bátorság és emberi tartás, kegyelem és találékonyság kell ahhoz, hogy megvalljuk hitünket, és aszerint is éljünk" - mondta a bíboros. Mint hozzátette, már itt, a Földön is az öröm és a boldogság útját jelenti, ha figyelünk az egyház szavára, tanulmányozzuk Krisztus üzenetét és imádságban beszéljük meg Jézussal minden napunkat. "A bérmálás szentsége a keresztség megerősítése. Az egyház azt a lelki ajándékot, az újjászületést és a Szentlelket is, amelyet a keresztségben kaptunk, külön pecséttel erősíti meg" - tette hozzá Erdő Péter. A bazilikában esztergomi és a főegyházmegyéből érkező fiatalok és felnőttek részesültek a bérmálás szentségében. A húsvéti idő a feltámadást követő ötvenedik napon, pünkösd ünnepével zárul. Ekkor a harmadik isteni személy, a Szentlélek eljövetelét és az egyház megszületését ünneplik a katolikusok. A püspökök szerte a világon kiszolgáltatják a bérmálás szentségét. Az ószövetségi korban, Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a "hetek ünnepét", amelyet pentékoszténak (ötvenedik nap) neveztek. Az ötvenedik nap eredetileg aratási, hálaadási nap volt. A magyar nyelv - számos más nyelv mellett - ebből származtatja a pünkösdi ünnep ma használatos nevét. Az Esztergom-budapesti Főegyházmegye pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom kertjében tartja a karizmák ünnepét, a főegyházmegye ifjúsági és családi napját. Az eseményen délután pódiumbeszélgetés lesz Erdő Péter részvételével, utána pedig misét tartanak. (FOTÓ)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.