Egyház

Családias húsvét a görög katolikusoknál + FOTÓK

Családias húsvét a görög katolikusoknál + FOTÓK

2012. április 7., szombat
Családias húsvét a görög katolikusoknál + FOTÓK

A Szegeden élő csaknem 1500 görög katolikus hívő is készült a kereszténység legnagyobb ünnepére. A Lechner téri Szent Rozália Kápolna húsvétkor megtelik, közel 200 hívő vesz részt ilyenkor a szertatásokon, és az azt követő szeretetvendégségen.

A szegedi görög katolikus egyházközség családiasan ünnepli a húsvétot. A lelkésztől megtudtuk, a szertartások után sem szélednek szét a hívek, hanem átmennek közösen a parókiára, ahol beszélgetnek egymással, mintegy folytatva a templomban megkezdett ünneplést. „Viszonylag sokan vagyunk ilyenkor a templomban, de ez természetes, hiszen a legnagyobb ünnepünk ez. Ilyenkor az emberek nemcsak a ruházatukban, hanem lelkileg is szinte hófehérbe vannak öltözve” – fogalmazott

Szaplonczay Miklós

. A Szegedi Görög Katolikus Egyház lelkésze hozzátette, a nagy egyházi ünnepekkor is azért marad családias, baráti a hangulat, mert a hívek jól ismerik egymást. Hétköznapokon 70-100 hívő jár el a templomba, ám ünnepekkor olyan sokan, hogy sem férnek a belvárosi kis templomba. A belváros egyik kis ékszerdobozát, a Szent Rozália kápolnát bárki megtekintheti, nem csak a szertartások idején van nyitva az ajtaja. Szaplonczay Miklós elmondta, egy speciális üvegfalat építettek be a templomba, így minden nap reggel 8 és fél hét között megcsodálható a görög katolikus kápolna.

Nagypénteken sírbatételi vecsernyét végeztek, szombat reggel pedig jeruzsálemi utrenyét, amit Nagy Szent Bazil liturgiája követett. „A húsvéti föltámadási szertartás körmenettel este 8 órakor kezdődik nagyszombaton. Húsvét első napján délelőtt 10-kor kezdődik az ünnepi liturgia, aminek különleges, Szegeden kevéssé ismert része a pászkaszentelés. 16 órakor vecsernyére várjuk a híveket. Húsvét másod- és harmadnapján délelőtt 10 órakor kezdődik a szentliturgia a Szent Rozália görög katolikus kápolnában. A Szegedi Görög Katolikus Egyházközség nagyheti szertartásairól ITT tájékozódhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.