Egyház

A gyulafehérvári érsek kapja idén a Gnilka-díjat

A gyulafehérvári érsek kapja idén a Gnilka-díjat

2010. szeptember 10., péntek
A gyulafehérvári érsek kapja idén a Gnilka-díjat

A 2010. szeptember 9-11. között zajló XXII. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát a korábbiaknál is nagyobb érdeklődés kíséri a bibliatudomány iránt érdeklődők körében. Előzetesen 92 fő regisztrált, ami hozzávetőleg duplája a megszokottnak.

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes üdvözlő levelet küldött a konferenciára, melyben gratulációját és jókívánságait fejezte ki

Jakubinyi György

gyulafehérvári érseknek a rangos Gnilka-díj átvétele alkalmából. Semjén levelében kifejti, külön öröm számára, hogy a Biblikus Konferenciára olyan időben kerül sor, amikor hazánkban egy új korszak, az összefogás ideje veszi kezdetét. „Olyan korszak, amelyben a korábbi, a magánérdek kizárólagosságára, a békétlenségre épülő, a nemzeti érdekeket elutasító korábbi politikai kurzus felfogásával szemben, a nagyobb közösség és benne a mindennapi élet terheit hordozók érdekeinek szolgálata a kizárólagos szempont. Történelmi is egyben a változás, hiszen egy nehéz korszakot zártunk le akkor, amikor az új parlamentben elsőként törvénybe foglaltuk nemzetünk határok feletti összetartozását. A konferencián már az elszakítottság kényszere és megalázó érzése nélkül vehetnek részt a magyar teológusok, éljenek bárhol is a világban” - írja a miniszter. A konferencián húsz bibliatudós – az előadások nagy száma miatt két szekcióban - tart előadást, akik a Kárpát-medence különböző egyetemeiről (Budapestről, Gyulafehérvárról és Kolozsvárról), továbbá Leuvenből, Münchenből, Prágából, Zágrábból, Bécsből és Tsukubából (Japán) érkeztek. Első alkalommal üdvözölhetünk a konferencián szlovák katolikus bibliatudóst. A tudományos seregszemle első napján, 9-én pénteken este a Dugonics András Piarista Gimnáziumban barátságos labdarúgó mérkőzést játszottak a debreceni református teológia és a szegedi szeminárium papnövendékei. A végeredmény 7:3 a debreceni csapat javára. Új elem a konferencia vonatkozásában, hogy nagyobb számban vesznek részt a konferencián a debreceni református és a budapesti evangélikus teológia növendékei és doktoranduszai, valamint a határainkon kívülről Kolozsvár, Komarno és Szabadka teológiai hallgatói. Szintén újdonság, hogy az újonnan alapított Gnilka-díj átadó ünnepségen nagyobb számban tisztelik meg jelenlétükkel a konferenciát teológiai fakultások és főiskolák vezetői és képviselői.

Jakubinyi György érsekkel készített interjúnkat a hétvégén olvashatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.