Egyház

Péterfilléreket gyűjtenek vasárnap

Péterfilléreket gyűjtenek vasárnap

2010. július 3., szombat
Péterfilléreket gyűjtenek vasárnap

Minden évben Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepéhez, június 29-éhez kapcsolódva tartja a katolikus egyház a péterfillérek gyűjtését. Idén is az ezt követő vasárnapon, július 4-én gyűjtenek a katolikus templomokban a Szentatya karitatív céljaira.

A bevétel összege évente mintegy 60 millió dollárt tesz ki, amelyhez a hazai katolikus közösség is hozzájárul több mint 40 millió forinttal. A kommunizmus évtizedei alatt a magyarországi adakozás szünetelt, 1993-ban indult újra. Az elmúlt kilenc év alatt megkétszereződött az így összegyűjtött adomány: 2000-ben a magyar hívek 23 millió forinttal segítették a pápa tevékenységét, 2009-re pedig 46 millióra nőtt az összeg. A „Denarius Sancti Petri” gyakorlata a VIII. században Angliában alakult ki: a megtért angolszászok elhatározták, hogy évente anyagi hozzájárulást küldenek a Szentatyának. A középkor során kötelezővé vált a péterfillérek gyűjtése, ám a reformáció idején átmenetileg szünetelt a szokás. A XIX. század közepén francia földön élesztették újjá a péterfillérgyűjtést, így a hívek segíthettek a Szentszék akkori nehéz anyagi helyzetén. XVI. Benedek pápa így beszél erről a világ minden katolikusát megmozgató hagyományról: „A péterfillér a legjellegzetesebb kifejeződése annak, hogy minden hívő részt vesz Róma püspökének az egyetemes Egyházat pártfogoló jótékony kezdeményezéseiben. E gesztusnak nemcsak gyakorlati értéke van, hanem erős szimbolikus jelentősége is, mint a pápával való közösségnek és a testvéreink szükségleteire való odafigyelésnek a jele, így szolgálatotok nemes egyházi jelleggel bír.” A Szentszék – egész világot átfogó karitatív munkájának támogatására – a hagyományos templomi gyűjtés mellett más módokon is elfogadja a hívek szeretetadományait. Lehet postai úton (Őszentsége,

XVI. Benedek

pápa részére, 00120 Vatikánváros, Európa) vagy banki átutalással segíteni a pápa által támogatott rászorulókat (számlaszám: Unicredit Banca d’Impresa IT/04/B/03226/03202/000005329965, swift: UNCRIT2VRMX, tárgy: Obolo di San Pietro, név és teljes lakcím feltüntetésével). Az utóbbi években online adományokat is fogad a Péterfillér Hivatal a Vatikán internetes oldalán keresztül - tájékoztat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.