Egyház

A lipcsei orgona hangja Szegeden + videó

A lipcsei orgona hangja Szegeden + videó

2009. december 14., hétfő
A lipcsei orgona hangja Szegeden + videó

Megújult az orgona a Honvéd téren: ünnepi orgonaavató istentiszteletet és kórustalálkozót tartottak december 13-án a református templomban.

A régi elöregedett hangszert anyagi korlátok miatt sípos orgona helyett egyelőre egy jó minőségű, egyedileg kialakított elektronikus orgonára cserélték, melyet a Phoenix amerikai cég épített. A közel hét millió forintba kerülő hangszer árának egy harmadát a Honvéd Téri Református Egyházközség amerikai testvérgyülekezete fedezte. Az orgona kiválóan alkalmas koncertek tartására, elektromos regiszterei a világ legjobb orgonáinak hangjait hozzák el a szegedi templomba – így például a híres lipcsei Tamás-templom orgonájának – melyen egykor Bach játszott – digitálisan rögzített hangján is képes megszólalni a hangszer. Az új „csodaorgonát” Gesztesi Tóth László szegedi születésű orgonaművész avatta fel, valamint a református egyház éves kórustalálkozóját is ekkor tartották meg a budakeszi Zákányi Zsolt Református Vegyeskar, az Újszegedi Református Kórus, valamint a Szegedi Kis István Kórus közreműködésével.
Református templom in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.