Egyház

Felszentelték az újszegedi templom plébániáját

Felszentelték az újszegedi templom plébániáját

2009. október 25., vasárnap
Felszentelték az újszegedi templom plébániáját
Az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet plébánia szeptember 26-án új helyre költözött, a templom épületéhez illeszkedő új plébániát, közösségi házat szombaton Kiss-Rigó László megyéspüspök áldotta meg.

Az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet templom katolikus közössége előtt

Kiss-Rigó László

megyéspüspök celebrálta az ünnepi misét, melyet követően a hívek átvonultak az új plébánia épületébe. A templom tőszomszédságában épült föl a plébánia, mely helyet ad a hitoktatásnak, a különböző ifjúsági és felnőtt csoportoknak, az irodának, a könyvtárnak és a közösség találkozóinak, valamint a lelkészlakásoknak. A cserére azért volt szükség, mert a város nagyszabású fürdőépítkezése a korábbi plébánia épületet is érintette. Az új épület tervezésénél a mai élet és pasztoráció igényeit is figyelembe vették.

Kiss Imre

atya meghitt hangulatú megnyitóbeszédében kiemelt szeretettel szólt korábbi plébánosokról:

Karácsony Guidoról

, aki az újszegedi plébániát szervezte és a korábbi – a fürdő építése miatt megszűnő – épületet építette, melyet a közösség 79 évig használt. Megemlítette továbbá

Havas Géza

atyát, aki a kommunizmus idején vitte a hitéletet, felújította a templomot és

Katona Nándor

atyát, aki a rendszerváltozás után nagy lendülettel szervezte az imacsoportokat, az ifjúságot és komolyan fellendítette a hitéletet. Kiss-Rigó László Isten áldását kérve az új épületre kiemelte, hogy a templom jövője a fiatalság kezében van. „Minden plébánia közösséget jelent, a hívők közösségét, hiszen ilyen plébániákból áll össze az egyházmegye. Sajnos nem látok a jövőbe, de biztos vagyok abban, hogy minden értelmes erőfeszítés, minden igazi érték, építés soha nem felesleges” - fogalmazott a püspök. „Egy eszköz ez a ház, nem cél, hiszen nem épületeket akarunk halmozni” – emelte ki a plébánia szerepét Kiss Imre atya. „A közösségnek az jelenti ez a ház, mint egy családnak az otthona: ahol élhetnek, találkozhatnak, megoszthatják egymással örömüket, vagy épp bánatukat. A közösség jövője a családokon nyugszik, ahol az emberi-keresztényi értékeket továbbadják. Itt a családok az összejöveteleken együtt lehetnek, a gyermekek egy megnyugtató, biztos közösségben nőhetnek fel.” Bóna Lajos az egyházközség világi elnöke is a család, a szeretet fontosságára utalt: „Az otthonunkat jelenti az épület, hiszen az egyházközség családokból áll, akik ebben az épületben családias környezetben tudnak összegyűlni. Nagy az éhség a fiatalokban a szeretetre, s ez az a hely, ahol az egyház meg tudja adni ezt mindenkinek.”

Szent mise az új plébánia felszentelésére in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.