Egyház

A püspöki konferencia a missziós világnapról

A püspöki konferencia a missziós világnapról

2009. október 17., szombat
A püspöki konferencia a missziós világnapról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében a missziós világnap kapcsán a misszionáriusok tevékenységének fontosságára hívja fel a figyelmet, XVI. Benedek pápa pedig Szent Pál példáját helyezi a hívek szívére.

"

Jézus hitterjesztésére vonatkozó felhívását követve a világ számos országában tevékenykednek misszionáriusok, akiknek célja Krisztus tanításának továbbadása az egész földkerekségen. Az Egyház 1926 óta minden év harmadik októberi vasárnapján megtartja a világmisszió napját. A magyar templomokban is a missziókért és a hithirdetőkért imádkoznak október 18-án, és a perselypénzt az evangelizáció javára fordítják. A Hitterjesztési Kongregáció adatai szerint mintegy egymillió misszionárius (papok, szerzetesek, szerzetesnők, világiak) tevékenykednek világszerte, 80 százalékuk nő. Magyarországon hét missziós szerzetesrend (verbiták, lazaristák, szalvatoriánusok, Teréz anya nővérei, ferences missziós nővérek, Szalvátor Nővérek és a Szentlélek Szolgálói Szerzetes Közösség) működik összesen 123 taggal. Az elmúlt esztendőben hazánkban 54 millió 276 ezer forint adomány érkezett a missziós napi gyűjtéskor, körülbelül egymillió forinttal több, mint 2007-ben

" - áll a közleményben. XVI. Benedek pápa levelében így fogalmaz:

„Mindenkit arra buzdítok, hogy újítsa meg magában Szent Pálnak, a Népek Apostolának nyomdokán Krisztus missziós küldetésének tudatát: 'tegyétek tanítványommá mind a népeket!' (Mt 28,19). <...> Szenvedélyes vágyat kell éreznünk aziránt, hogy elárasszunk minden népet Krisztus fényével, amely az Egyház arcán ragyog, azért, hogy a szerető Isten atyasága alatt mindenki az emberiség egyetlen családjába gyűljön össze. Krisztus tanítványai a világ minden részén ebben a távlatban tevékenykednek, fáradoznak, hordozzák a szenvedés terheit és ajándékozzák oda életüket. Ismét határozottan megerősítem, amit tiszteletre méltó elődeim többször mondtak: az Egyház nem azért végzi tevékenységét, hogy kiterjessze hatalmát vagy megerősítse uralmát, hanem azért, hogy mindenkinek elvigye Krisztust, a világ üdvösségét."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.