Egyház

Evangélium - rajzokban és rádióban

Evangélium - rajzokban és rádióban

2009. március 15., vasárnap
Evangélium - rajzokban és rádióban

Vác, Budapest és Róma után Szegedre jött a kis angyalka, Angelico, illetve alkotója, a pap, grafikus és újságíró Stift Zoltán Angelico atya. A Millenniumi Kávéházban megrendezett kiállításon alkotásról, képekről és médiáról beszélgettünk a pap-grafikussal, aki a rajzolást egy sajátos evangelizációs eszköznek is tartja.

- A kiállítás címe „Segíteni jó" - ezt a címet viseli az egyik képe is, de mintegy tíz éve egy kifestőkönyvet is készített ezzel a címmel az elsősegélynyújtás témakörében. Miért nevezte el a kiállítást is most erről?

- A rajzolás azért tanulságos, mert ugyan papként készítem ezeket a rajzokat, de kilépünk a szoros értelemben vett evangelizáció kereteiből, és tényleg a szeretet hétköznapokban megvalósuló értékét próbálom a rajzolás által megmutatni. A kiállítás azért kapta ugyanezt a címet, mert tágabb értelemben véve minden alkotó igyekszik segíteni: csak akkor van értelme a művészetnek, ha segít élni, értelmes életet, minden küzdelem dacára boldog életet élni.

- Példaképének Szent Fra Angelico domonkos szerzetest és firenzei festőt (1387-1455) választotta, talán nem véletlen.

-

Boldog Fra Angeliconak

Orvietoban és Firenzében, a Szent Márk kolostorban láthatók a freskói. Nemcsak szerzetesként, hanem papként is szolgált. Az ő példája számomra egy bátorítás, hogy az egyház ősi hagyományában jelen van az a felismerés, hogy a rajzok, a képek az evangelizáció egy sajátos útját jelentik, főleg hogy

XVI. Benedek pápa

nemrégen a kompendium (a Katolikus Egyház katekizmusának rövid kiadásának) bevezetőjében arról ír, hogy a modern ember a képkultúra korának embere, többet megért a képek nyelvén elmondott igazságokból, mint a szavakból. Tehát az evangéliumot is kell ezen az úton-módon is továbbadni. Erre azért is tér ki a könyv elején a pápa, mert bár komoly, felnőtt embereknek íródott munkáról van szó, de illusztrációkat is tartalmaz:

El Greco

és Fra Angelico képeit.

- Maga a példakép kiválasztása, vagy a rajzokon megjelenő angyalfigura jött előbb?

- Azt is mondhatnánk, hogy a rajzolás gondviselésszerűen alakult, mikor körülbelül tíz évvel ezelőtt elkezdtem

egy honlapot

készíteni rajzokkal gyerekeknek. Az interneten kértek tőlem a gyerekek képet, én pedig küldözgettem nekik. Ekkor jutott eszembe, hogy a honlapnak legyen egy gazdája, egy kisangyal, és legyen „angyali" a neve, így jött az Angelico, amely egyszerre utalás is volt erre a domonkos művész-papra is. A név rendszeres használata pedig az utóbbi években jelent meg egész konkrétan: Az élő kövek, Élő szó és Élő kenyér című hittankönyvsorozat illusztrálásakor már így írtam ki a nevemet:

Stift Z. Angelico.

- Milyen technikával készülnek a munkái?

- Digitális rajztáblán rajzolok - a most kiállított munkáim mindegyike ilyen. Ugyanúgy ceruzával húzom a vonalat, mint rendesen, de így rögtön digitalizálódik is a rajz, vagyis rögtön nyomdakész - az illusztrációk miatt ez a technika kristályosodott ki.

- A rajzokat nézve érdekes a stílusuk, könnyed vonalak, aranyos, gyerekszerű figurák.

- Képzőművészetire akartam jelentkezni gimnazistaként, de akkor még nem ez a kicsit karikatúrába hajló, de azért komoly stílusom volt. Mikor hitoktattam, rajzoltam a táblára, és akkor vettem észre, hogy a gyerekeknek ezek a mosolygós figurák tetszenek, és később derült az ki, hogy nemcsak a gyerekeknek... És az ifjak értik is a rajzokat: el lehet rejteni bennük a derűn túl komolyabb üzenetet is.

- Áldozópap, grafikus, sőt, újságíró is. A médiára is mint az evangelizáció egy lehetséges eszközére tekint?

- A

Mária Rádióban

dolgozom, egyébként közben szereztem kommunikáció szakos diplomát is a Szegedi Tudományegyetem budapesti kihelyezett szakán, a BMI-n. Olaszországban tanultam - talán innen is jön egy kicsit az Angelicohoz való kötődés -, és hallva az ottani katolikus rádiókat, ott született meg bennem az a meggyőződés, hogy ezt csinálni kell, mert az egyház nem mondhat le erről az eszközről, illetve nem veheti tudatlanra azt, hogy a mai ember és a mai társadalom a média mentén él, ott történnek a dolgok, és „szomjazza" a média világa az evangéliumot - ahogy ezt a pápák,

II. János Pál

és XVI. Benedek is megfogalmazták már. Itt kapcsolódhatunk vissza a rajzokhoz, hogy ezt az evangéliumot nagyon szelíden és szerényen, adott esetben áttételes úton lehet csak a mai embernek, a médiát fogyasztó embernek átadni, mert azért vannak itt falak, amelyeket át kell lépni, le kell bontani, és ennek egy eszköze a rajzolás és adott esetben a médiával való józan és okos foglalkozás is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.