Egyház

Egyetemi lelkészség: „Legyen számukra egy hely…”

Egyetemi lelkészség: „Legyen számukra egy hely…”

2008. szeptember 5., péntek
Egyetemi lelkészség: „Legyen számukra egy hely…”

Fotók: Gémes Sándor

Hagyományos Veni Sancte tanévnyitó szentmiséjére készül a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség, melyre idén szeptember 8-án fél nyolctól kerül majd sor a Dómban. A misét idén az egyetemistákért ajánlják fel.

„A hároméves bolognai rendszer felgyorsítja az egyetemisták életét, így egyre nehezebb a fiatalok megszólítása" - mondja

Pálfai Zoltán

(felső képünkön)

, a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség lelkésze. S akik jönnek, miért jönnek? „Hogy legyen számukra egy hely... Legyen egy olyan közösség, ahova tartozhatnak, ahol számítanak rájuk, ahol érzik, hogy fontosak ebben a nagy, elveszett egyetemi világban. Hogy ne legyenek egyedül..." A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség főként az egyetemistákat szeretné megszólítani - magyarázza

Dobó Zoltán

pasztorális munkatárs

(alsó képünkön)

. „Olyan érdeklődőket várunk, akik szeretnének a vasárnapi misén túl a keresztény hittel még bensőségesebb kapcsolatba kerülni" - fogalmaz Dobó Zoltán.

„Közösségek közössége"

Számos program várja az érdeklődőket, így a megszokott, imára, játékra, bibliaolvasásra épülő közösségi alkalmak mellett külön speciális közösségek is működnek a lelkészség keretein belül. Így például kedd este, a mise után a hajléktalanokat látogató csoport tagjai zsíros kenyeret és teát osztanak a hajléktalanoknak. Ők rendezik Szegeden a Szolidaritás Éjszakáját, amelyen egy novemberi éjszakát virrasztanak át az utcán élőkkel, együtt zenélve és teázva velük. Másik közösségi alkalmat az „Öko-közi" kínál, amely az Isten által teremtett világ megismerésére és védelmére helyezi a hangsúlyt. A Katekumen csoport - maga a név „tanulókat" jelent - azokat gyűjti egybe, akik a kereszténységgel ismerkednek, de nincsennek megkeresztelve, vagy nem részesültek valamely szentségben. Az úgynevezett befogadó közösség tagjai pedig - akik már érettebbek a hitben - saját tapasztalataikkal és meglátásaikkal segítik a többieket. Alakul egy olyan közösség, melynek tagjai a művészeteken keresztül, festmények, versek segítségével próbálják megközelíteni a hitet, illetve maguk is kézműveskednek - tudjuk meg az egyetemi lelkésztől.

Személyes meghívás

A lelkészség igyekszik az ökumené szellemében tevékenykedni, tartják a kapcsolatot a református egyetemi lelkészséggel, illetve az evangélikusokkal is, félévente egyszer pedig ökumenikus istentiszteletet tartanak. „Próbáljuk egyeztetni a programokat, hogy ne keresztezze egyik lelkészség a másik programjait, valamint hogy a református kollégákkal együtt tartunk az egyetemen egy általánosan művelő kurzust, ahol a Bibliáról beszélünk előadások keretében" - tudjuk meg Pálfai Zoltántól. 1996-tól működik a lelkészség, és - mint a „lelkes" lelkész mondja - kezdetben jó és elegendő szolgálatot nyújtottak a plakátok és a szórólapok az egyetemisták tájékoztatására, most viszont ezek már kevéssé hatékonyak. „Legjobb, ha személyesen hívjuk az embereket, ha diáktársak ajánlják egymásnak az alkalmakat - bár van levelezőlistánk és

honlapunk

, még mindig a személyes hívogatás a leghatékonyabb" - emeli ki Pálfai Zoltán. A lelkészség szeretettel vár minden kedves egyetemistát hétfői tanévnyitó Veni Sancte szentmisére a dómba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.