Egyház

Kelet-Közép-Európa 80 százaléka hisz Istenben - biblikus konferencia

Kelet-Közép-Európa 80 százaléka hisz Istenben - biblikus konferencia

2008. augusztus 19., kedd
Kelet-Közép-Európa 80 százaléka hisz Istenben - biblikus konferencia

Kelet-Közép-Európa népességének 80 százaléka hisz Istenben, 72 százaléka pedig valamely nagy történelmi egyház tagja - áll a 20. nemzetközi biblikus konferencia kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben 2008-ban végzett felmérésekre hivatkoznak a szervezők.

A Szegeden A Biblia szíve címmel augusztus 31. és szeptember 2. között rendezendő konferenciát a Biblia évével is összekapcsolják, s az előadások témájának középpontjában az imádság szerepel - mutat rá a közlemény. A konferencia közleménye megállapította, hogy a hívek az egyes országokban eltérő mértékben követik saját egyházuk hivatalos véleményét és fogadják el vezetőik nézeteit. "Egy azonban közös, valahogyan imádkoznak, és átörökítik a bibliai imák irodalmát", ezért vizsgálja az imák szerepét az emberek életében a mostani szimpózium - tette hozzá a dokumentum. Az imádsággal kapcsolatban a szegedi konferencia szervezői megállapították: "talán nem lehet magánügynek tekinteni azt, ami a magyar lakosság 80 százalékának legbensőbb érzésvilágát határozza meg". Ugyanis felmérés szerint Kelet-Közép-Európa népességének 80 százaléka hisz Istenben, 72 százaléka pedig valamely nagy történelmi egyház tagja. A konferencián tájékoztatásuk szerint budapesti bécsi, debreceni, gyulafehérvári, innsbrucki, kolozsvári, regensburgi, prágai, saarbrückeni, szarajevói és zágrábi teológusok tartanak előadást. Az eseményhez kapcsolódóan szeptember 1-én a Biblia művészeti hatástörténetéből nyílik kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A konferencia védnöke lesz

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi megyéspüspök,

Jakubinyi György

gyulafehérvári érsek és

Fodor György

, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.