Egyetem

Átalakul és nevet vált az SZTE TTIK Földrajz- és Földtudományi Intézete

Átalakul és nevet vált az SZTE TTIK Földrajz- és Földtudományi Intézete

Válasz a globális természeti kihívásokra

3 órája
Átalakul és nevet vált az SZTE TTIK Földrajz- és Földtudományi Intézete

Október elsejétől új szervezeti felépítéssel működik tovább a Szegedi Tudományegyetem Földrajz- és Földtudományi Intézete (FFI), ahol az oktatók és a kutatók korunk legnagyobb globális természeti kihívásaira keresik a válaszokat, és ezt a hagyományokra épülő, innovatív tudást és szemléletet kívánják átadni a hallgatóiknak. A hazai földtudományi oktatás és kutatás egyik legjelentősebb bázisa úgy alakul át, hogy hatékonyabbá válik a kiválóság elérése, ösztönzése.


 

A megújult Földrajz- és Földtudományi Intézet országosan is kiemelkedő oktatási területei:

- földtudomány, geológia

- földrajz, geográfia, 

- környezetmérnök,

- geoinformatika,

- földrajztanár.

A nyersanyagkutatásban, a terepi (in situ) és távérzékelt adatok feldolgozásában, a modellek és szimulációk alkalmazásában és fejlesztésében, az időjárás és éghajlat előrejelzésében, valamint az új és nagy nemzetközi potenciállal rendelkező, a mesterséges intelligencián alapuló módszerek fejlesztésében a meteorológiában és a geoinformatikában vezető szerepet játszik az intézet, amelyek támogatását szintén elősegíti az átalakulás.

Az intézetet továbbra is Prof. Dr. Pál-Molnár Elemér vezeti, aki 1992 óta folyamatosan a Szegedi Tudományegyetem alkalmazottja. 2008 óta vezeti a Földrajz- és Földtudományi Intézetet, de megbízott vezetőként irányított több tanszéket is az intézetben. 

A globális természeti kihívások, mint a klímaváltozás, az energiagazdálkodás, az élelmiszerellátás, a népességgel kapcsolatos kérdések mind szorosan kapcsolódnak oktatási, kutatási területeinkhez. Olyan szakembereket kell képeznünk, akik képesek lesznek válaszokat adni ezekre az égető kérdésekre. A földtudomány egyre inkább interdiszciplinárissá válik, ez követendő az oktatásban, a kutatásban és a szolgáltatásokban is. A Szegedi Tudományegyetemen összegyetemi és kari szinten is kiemelt fontosságú az interdiszciplináris kutatásfejlesztési és innovációs kiválóságra való törekvés, ami intézetünkben is alapvető, ráadásul ezt az oktatásban is erőteljesen megjelenítjük

– mondta el Dr. Pál-Molnár Elemér. 

Az új Intézet neve: Földrajz- és Földtudományi Intézet (Institute of Geosciences).

Az Intézeten belül négy jól fókuszált, növekedési potenciállal és jövőképpel rendelkező tanszék jön létre:

- Geológia Tanszék, (Department of Geology),

- Légkör- és Téradattudomány Tanszék, (Department of Atmospheric and Geospatial Data Sciences),

- Természet- és Környezetföldrajz Tanszék, (Department of Physical and Environmental Geography),

- Társadalomföldrajz Tanszék, (Department of Human Geography).


Az intézet szervezeti átalakulását alapvetően az infrastrukturális átalakulások és a megváltozott oktatási, kutatási feladatok, feltételek indokolják, alapozzák meg az egyetem közleménye szerint. Az átalakítás legfontosabb általános alapelvei a következők:
 

  • a tudományos nomenklatúra előtérbe helyezésével egy logikusabb, átlátható struktúra kialakítása;
  • a szakmai és a tudományos szempontok elsődleges figyelembevétele, a nemzetközi láthatóság növelése, valamint az oktatás, kutatás, szolgáltatás hármasának komplex és integrált fejlesztése;
  • az új egységek – elsősorban kutatási területükben és stratégiájukban – legyenek jól fókuszáltak;
  • az oktatás intézeti koordinálású, az átalakulás során a tantárgyak a tárgyfelelősökhöz/oktatókhoz kötődnek és nem tanszékekhez; 
  • az intézet esetén alapvetően fontos, hogy minden szak oktatásában minden tanszék részt vesz;
  • minden szak esetén legyen egy jól definiált tanszék (szakmai közösség), amely a képzés stratégiájáért felel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.