Egyetem

Egy rangos minősítést nyert el az SZTE, hazánkban elsőként

Egy rangos minősítést nyert el az SZTE, hazánkban elsőként

2024. szeptember 24., kedd
Egy rangos minősítést nyert el az SZTE, hazánkban elsőként

A Szegedi Tudományegyetem Magyarországon elsőként nyerte el az ACEEU nemzetközi szervezet „Engaged University” minősítését. Az intézmény társadalmi szerepvállalását elismerő tanúsító oklevelet 2024. szeptember 19-én adták át az ACEEU Europe-Africa Forum rendezvényén. Ezzel az egyetem újabb jeles eredményt ért el a szűkebb és tágabb környezete iránti elkötelezettsége, felelősségvállalása terén - számolt be az egyetem honlapja.

 

Első az országban

Magyarországon elsőként mérettette meg magát a Szegedi Tudományegyetem az Accreditation Committee for Entrepreneurial and Engaged Universities (ACEEU, Vállalkozói és Elkötelezett Egyetemek Akkreditációs Tanácsa) nemzetközi szervezet átfogó akkreditációs eljárásában, és szerzett sikeresen „Engaged University” (elkötelezett egyetem) minősítést.

Az ACEEU a felsőoktatási intézmények működését és eredményességét olyan nem hagyományos szempontok alapján értékeli, mint a tudásvagyon gazdasági és társadalmi hasznosítása, vagy az egyetemen kívüli világhoz fűződő kapcsolatok gazdagsága, sokrétűsége.

 

Ez egy jelentős mérföldkő

Az öt évre szóló akkreditáció megszerzése jelentős mérföldkő a Szegedi Tudományegyetem számára.

A szigorú értékelési folyamat során az egyetem működésének különböző aspektusait vizsgálták, beleértve a stratégiai víziót, a szervezeti kultúrát vagy az innovációt és a társadalmi célú tevékenységek hatását. Az akkreditáció nemcsak az egyetem jelenlegi eredményeit emeli ki, hanem mércét állít a jövőbeli törekvésekhez is.

Az eredménnyel kapcsolatban Prof. Dr. Rovó László rektor elmondta:

 Mintegy száz évvel ezelőtt az egyetem Szegedre településével intézményünk meghatározó feladata lett, hogy a Dél-Alföld szellemi központja legyen. A most megszerzett akkreditáció elismeri közös erőfeszítéseinket, hogy olyan környezetet teremtsünk, amely generációk távlatában is a körülöttünk élők javára válik. Hiszünk benne, hogy az elkövetkezendő évtizedekben ez a szerepünk még fontosabbá válik, és ez inspirál minket, hogy időről időre újragondoljuk, universitasként hogyan tehetünk még többet. Az értékelési folyamat minderre kiváló alkalmat kínált.

A teljes beszámoló itt olvasható el.

Nyitókép: SZTE

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.