Egyetem

A TIK-ben nyílt kiállítás a kilencvenéves Ilia Mihály tiszteletére

A TIK-ben nyílt kiállítás a kilencvenéves Ilia Mihály tiszteletére

Olyan könyvek is kiállításra kerültek, amelyeket csak most tekinthetőek meg

3 órája
A TIK-ben nyílt kiállítás a kilencvenéves Ilia Mihály tiszteletére

A magyar irodalmi élet kiemelkedő személyisége, Ilia Mihály kilencvenedik születésnapja alkalmából nyílt kiállítás szerdán a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárában.

 

Nagy Gyula, az könyvtár főigazgató a megnyitón elmondta, Ilia Mihály, a magyar irodalmi, kulturális és szellemi élet kivételes és kiemelkedő személyisége, címzetes egyetemi tanár, a Tiszatáj című folyóirat emblematikus szerkesztője, Szeged díszpolgára és számtalan más kitüntető cím birtokosa szeptember 29-én, Mihály napján tölti be kilencvenedik életévét.

A főigazgató úgy fogalmazott, Ilia Mihály 

hosszú évtizedek óta a magyar irodalmi élet egyik gravitációs pontja.

Megszámlálhatatlan tanítványt indított el pályáján, írók, irodalomtörténészek, kritikusok, szerkesztők és tanárok sokaságának segítette és segíti munkáját.

Már hallgató korától, az 1950-es évektől az egyetemi könyvtár rendszeres látogatója és adományozója, jelenleg a legrégebbi aktív olvasója. Az intézmény vezetése a 2005-ben alapított a Könyvtár örökös tagja címet első ízben neki ítélte oda, elismerve ezzel a könyvtárhoz való hűségét és adományozói viszonyát.

Ilia Mihály az elmúlt évtizedekben mintegy 1400 könyvet ajándékozott az SZTE Klebelsberg Könyvtárának. Ezen könyveket Ilia Mihály-gyűjtemény néven tartja nyilván a katalógus. Köztük van mintegy százhetven olyan kötet, amelyet írók, költők és irodalomtudósok neki dedikáltak.

Az október 2-ig látható tárlat az Ilia Mihálynak dedikált és az egyetemi könyvtárban elhelyezett könyvekből mutat be válogatást, de több olyan dedikált kötet is látható, amelyet az irodalomtörténész a tárlatra kölcsönzött.

A kiállításon külön tárolókban mutatják be az Ilia Mihály évfordulós ünnepeinek tiszteletére kiadott műveket, a szegedi, magyarországi, vajdasági, erdélyi és emigráns szerzők, illetve irodalomtörténészek által számára dedikált köteteket. Láthatóak többek között Pilinszky János, Esterházy Péter, Illyés Gyula, Kányádi Sándor, Baka István, Borbándi Gyula és Kántor Péter könyvei, bennük Ilia Mihálynak írt személyre szóló sorokkal.

A kiállítás olyan fotókkal is kiegészül, amelyek az irodalmárt valamilyen, a könyvtárhoz kötődő eseményen örökítik meg. A kiállítás része az a virtuális tárlat is, amelyen a Tiszatáj című folyóirat a könyvtár által digitalizált valamennyi száma olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.