Egyetem

Országosan egyedülálló, magzati szűrőcentrumot alakított ki az SZTE

Országosan egyedülálló, magzati szűrőcentrumot alakított ki az SZTE

2024. március 26., kedd
Országosan egyedülálló, magzati szűrőcentrumot alakított ki az SZTE

A magzatok szív- és érrendszeri, idegrendszeri és genetikai elváltozásainak szűrésére alkalmas, országosan egyedülálló központot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján - jelentette be Széll Márta stratégiai rektorhelyettes.

 

A professzor elmondta, az új foeto-maternalis centrum (FMC) nagy mértékben segíti az egész dél-alföldi régió szülészeti, nőgyógyászati ellátását, komoly minőségjavulást hoz a várandósgondozásában. A központ elindulása hozzájárul a dél-alföldi demográfiai program megvalósításához, amely célja a régió kedvezőtlen demográfiai folyamatainak megfordítása - tudatta a rektorhelyettes.

Fendler Judit, az SZTE kancellára úgy fogalmazott, 

az egyetem felelőssége minden lehetséges módon segíteni, hogy a régióban minél többen megszülethessenek, tanulhassanak és egészségben élhessenek.

A kancellár hangsúlyozta, az SZTE nem ki- hanem visszaszervezi az ellátási tevékenységeket. A közellátás és a térítéses ellátás az egyetemen nem egymás elől szívják el az erőforrásokat, hanem erősítik egymást - tette hozzá.

Várbíró Szabolcs klinikaigazgató kifejtette, a szorosabb várandósgondozás, a szisztematikus, rendszeres szűrés lehetővé teszi, hogy időben felismerjék a magzati kórállapotokat, ami pedig megfelelően tervezhetővé és optimálissá teszi az ellátást. A régió várandósgondozását is ennek megfelelően alakítják át. A klinika, mint harmadik szintű centrum felelősséget vállal a régió összes ellátójáért, amelyek bármikor kérhetnek szakmai segítséget.

Elekes Tibor főorvos elmondta, a foeto-maternalis medicina, az anya-magzat orvostudomány néhány évtizedes szakterület, tevékenységének középpontjában a szűrés mellett a komplikált terhességek diagnosztikája, terápiája és menedzsmentje áll. A szakterület párhuzamosan fejlődik az ultrahang technológiával és a molekuláris genetikával.

Az ilyen szűrésekhez szükséges nagy teljesítményű ultrahang-berendezések először a magánellátásban jelentek meg Magyarországon az elmúlt másfél, két évtizedben. Ezek a privát ellátók a Downszindróma-szűrés, a kora terhességi szív- és érrendszeri szűrések, a kora terhességi áttekintő és kiterjesztett ultrahangvizsgálatok, a nem invazív magzati genetikai tesztek, a koraszülésszűrés, a terhességi mérgezések szűrésének úttörői voltak - közölte a szakember.

Az új centrum szakembereinek többsége a szakmai tevékenysége gerincét a privát szférában végezte. Ennek a magánellátásban felhalmozott tudásnak azonban a közellátásban a helye, ezt pedig az SZTE lehetővé tette - mondta a főorvos.

A központ olyan digitális eszközparkkal rendelkezik, amely egyedinek mondható a hazai szülészetei közellátásban. A várandósokat a világon is csúcstechnológiát képviselő ultrahang-berendezéssel vizsgálják, és ebből a berendezésből az év végére már a tervek szerint kettő működik a klinikán.

A központ informatikai rendszere valósidejű adattovábbításra képes, ami lehetőséget biztosít a távvéleményezésre, -leletezésre is. A megoldásnak a várandósok is nyertesei, hiszen így álló- és mozgóképben is megkaphatják vizsgálatuk felvételeit.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.