Egyetem

Átadták az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar felújított épületét

Átadták az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar felújított épületét

2024. március 21., csütörtök
Átadták az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar felújított épületét

Befejeződött a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar épületének rekonstrukciója, a felújított műemléket szerda este adták át.

Fotó: Gémes Sándor / DM

 

Rovó László rektor az ünnepségen úgy fogalmazott, Szegeden a zenei élet fejlődése párhuzamosan haladt a városéval, majd az egyetemével. A zeneművészeti kar központja az egyetem legrégebbi épülete. Már azelőtt folyt ott zenei képzés, hogy az egyetem Szegedre költözött. Az épület felújítása hosszú előkészítő munka után uniós, állami és egyetemi forrásból, 1,3 milliárd forintból valósulhatott meg - mondta a professzor.

Nátyi Róbert, a Bartók Béla Művészeti Kar dékánja az épület bejárásán elmondta, a rekonstrukció során megújult a kamarakoncerteknek, matinéknak, mesterkurzusoknak helyet adó Liszt-terem, új világítás kapott a 180 látogató befogadására alkalmas Fricsay-hangversenyterem. Felújították a kar több mint félszáz próbatermét, melyek immár hangszigeteltek.

A négyszázas hallgatói létszám további bővülése esetén - újabb fejlesztéssel -lehetőség van az oktatási terek növelésére is - közölte a dékán. Hozzátette: a létszámnövekedésre számítanak is, hiszen az idei elsőévesek csaknem 30 százaléka külföldi hallgató.

A művészeti kar épületét az 1879-es árvíz idején tönkrement háza helyett emeltette Tukats Ferdinánd bormérő és neje 1881-ben. Üzleteket és lakásokat lehetett bérelni benne, 1884-ben odaköltözött az Arany kecskéhez vendéglő. Az épületet 1891-ben megvásárolta a város, ekkor bővítették az ingatlant a sugárút felőli oldalon egy emeletes toldalékkal. Az épületet 1939-ben átépítették.

A beruházás közbeszerzésének adatai szerint a felújítás során megtörtént a két egymáshoz kapcsolódó, csaknem 1400 négyzetméteres nettó alapterületű épület utcai homlokzatának felújítása. A kivitelező Future FM Zrt. elvégezte a saroképület belső rekonstrukcióját, az udvar és az arra nyíló homlokzat felújítását. Kicserélték az épület teljes elektromos-, víz- és csatornahálózatát, korszerűsítették a fűtési rendszert, és elkészült a Fricsay-terem szellőzése. Az eredetileg tervezett felújítás helyett a rekonstrukció során kicserélték az épület fakeretes ablakait is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.