Egyetem

Indul az SZTE Szabadegyetem tavaszi szemesztere

Indul az SZTE Szabadegyetem tavaszi szemesztere

2024. február 13., kedd
Indul az SZTE Szabadegyetem tavaszi szemesztere

Mihalec Gábor pár- és családterapeuta Mi ketten és a pénz című előadásával szerdán elkezdődik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szabadegyetem tavaszi, harmincharmadik szemesztere - tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

 

 

Az ismereterjesztő előadás-sorozat programját úgy állították össze, hogy az tükrözze az egyetem sokszínű kutatási profilját. A sorozatban az egyetem oktatói, kutatói és meghívott előadók hagyományosan olyan témákat mutatnak be, amelyek aktuálisak, érdekesek és sokakat érintenek.

Hagyomány, hogy az SZTE Szabadegyetem tavaszi szemesztere egy a Házasság hetéhez kapcsolódó előadással indul. Ezúttal Mihalec Gábor párterapeuta, lelkipásztor, nemzetközi előadó és tréner, kapcsolati sikerkönyvek szerzője a többi közt arra kérdésekre keresi a választ, hogy miért vitatkozik olyan sok pár a pénzről, s vajon ezek a viták valóban a pénzről szólnak vagy valami mélyebb ok húzódik meg mögöttük.

A szemeszter tizenegy előadásán szó lesz az ukróniáról, arról milyen szerepet töltött be a hold Ozirisz kultuszában, Erdély szabadságharcáról 1848-49-ben, a mohácsi csata harmadik tömegsírjában végzett antropológiai kutatásokról, de hallhatnak arról is az érdeklődők, milyen szerepet töltenek be a könyvtárak a tudás terjesztésében a digitalizálódó világban. Előadáson ismerheti meg a hallgatóság az integrált természettudomány-oktatás lehetőségeit és az ehhez kapcsolódó tanárképzést,  a divat társadalomtudományi szempontú vizsgálatát, vagy a növényvilág egyik különleges, rovarkártevők ellen kifejlesztett "vegyi fegyverét" az úgynevezett fitoekdiszteroidokat. Szó esik arról, miként használhatók a modellszervezetek a különböző betegségek genetikai hátterének feltárásában és arról is milyen szerepet tölt és tölthet be a mesterséges intelligencia a szoftverfejlesztésben.

Az SZTE Szabadegyetemen való részvételért a hallgatók kreditpontot kapnak. Az előadások pedig - a korábbi szemeszterekhez hasonlatosan - utólag is megtekinthetők az SZTE Tudásportálján. Az érdeklődők az előadások után közvetlenül a helyszínen - az SZTE TIK kongresszusi termében - vagy a sorozat honlapján kérdéseket tehetnek fel az előadóknak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.