Egyetem

Csaknem ezer középiskolás vesz részt az SZTE nemzetközi versenyén

Csaknem ezer középiskolás vesz részt az SZTE nemzetközi versenyén

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. február 2., péntek
Csaknem ezer középiskolás vesz részt az SZTE nemzetközi versenyén

Idén 13. alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete a Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyt. Az online fordulóra annyian jelentkeztek, mint a több mint egy évtizedes megmérettetés során korábban még soha.

Csoportkép a tavalyi verseny résztvevőivel. (Fotó: SZTE)

 

478 csapat, vagyis 956 középiskolás vesz részt az első rostán, ahonnan a legjobbak a személyes jelenléttel megrendezett középdöntőbe jutnak. A tanulók 108 iskolából érkeztek, ami azt is jelenti, hogy több mint 140 felkészítő tanár érezte fontosnak, hogy diákjai részt vegyenek az SZTE megmérettetésén. 

A résztvevők zöme először jelentkezett, de 150 diák már rutinos versenyző. Magyarország minden vármegyéjéből és a határon túlról, Erdélyből, Délvidékről, Kárpátaljáról és a verseny történetében először Horvátországból is jelezték részvételi szándékukat a két fős középiskolai csapatok. A legjobb csapatok tanulói az értékes nyeremények mellett pluszpontokkal gazdagodnak, ami hozzájárulhat a sikeres egyetemi felvételihez.

A verseny idei témája a Vízzel kapcsolatos környezeti veszélyek a Kárpát-medencében. 

A szegedi döntőre számos kísérőprogrammal készülnek: az intézet oktatói kutatásaikról mesélnek előadásokon, az SZTE hallgatók mutatnak be gyűjteményeket, érdekes kísérleteket, angol nyelvű előadásokon PhD-hallgatók is közreműködnek.

 

A verseny felépítése

Elődöntő

Időpont: 2024. február 8. (csütörtök) 14:00-16:30

Helyszín: Jelentkező iskolákban

A forduló online formában történik, feladatait minden csapat saját iskolájában tanári felügyelettel, az SZTE egyetemi CooSpace rendszerében oldja meg. A versenyhez a résztvevők középiskoláinak kell a szükséges internetes elérhetőséget és a számítógépet biztosítania. A lebonyolítás részletes menete a versenyszabályzatban található, illetve a verseny előtt e-mailben tájékoztatják az iskolákat, a felkészítő tanárokat és versenyzőket. A rendszer használatát megismertető online workshopot tartanak.

A döntőbe a versenyre jelentkezett összes csapatból a legjobb 48 kerül be, számukra további szakirodalmat jelölnek ki a szervezők.

 

Döntő

Időpont: 2024. április 12-13. (péntek, szombat)

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem, Földrajzi és Földtudományi Intézet (6722 Szeged, Egyetem u. 2.)

A bejutott csapatokat és kísérőtanáraikat vendégül látjuk, szállást és étkezést biztosítunk Szegeden.

Az első körben online írásbeli feladatsor várja a résztvevőket.

A legjobb 24 csapat három további körben méri össze tudását: labor, szóbeli és kvíz.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.