Egyetem

Hatalmas jelentőséggel bíró program indul szegedi részvétellel

Hatalmas jelentőséggel bíró program indul szegedi részvétellel

2024. január 25., csütörtök
Hatalmas jelentőséggel bíró program indul szegedi részvétellel

A fertőző betegségek az immunológiai betegségek kialakulására gyakorolt hatását vizsgáló projekt indul Manczinger Máté (HUN-REN SZBK Rendszerbiológiai Kutatócsoport) és munkatársainak részvételével - közölte a Magyar Kutatási Hálózathoz (HUN-REN) tartozó Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) honlapján.

 

 

Az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramjának támogatásával megvalósuló ID-DarkMatter-NCD projektben belül a szakemberek azt vizsgálják, hogy egyes fertőző megbetegedések után miért alakulnak ki immunológiai betegségek.

A konzorciumot a Bécsi Orvostudomány Egyetemről Thomas Vogl irányítja, a csapatot az immunológia, genetika és adattudomány kiválóságai alkotják. Az SZBK rendszerimmunológiai kutatócsoportja a projekten belül a betegek genetikai analízisét koordinálja.

A 2028-ig tartó kutatási program fő célja azonosítani azokat a rejtett genetikai és környezeti tényezőket, amelyek összekötik a fertőző betegségeket a később kialakuló és gyakran krónikussá váló immunológiai betegségekkel. Ahhoz, hogy ezt elérjék, a csapat 6 ezer beteg mintegy 600 ezer antigénjével szemben vizsgálja meg az antitestek által közvetített immunválaszt. 

A részletes analízisre kiválasztott betegségek között szerepel a poszt-COVID-szindróma, a központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun betegség, a szklerózis multiplex, a krónikus fáradtság szindróma, az ízületek gyulladásos elváltozásával járó autoimmun kórkép, a reumatoid artritisz, a test különböző szerveit megtámadó krónikus autoimmun betegség, a szisztémás lupusz eritematózusz és a gyulladásos bélbetegségek.

A csapat modern módszerek és genetikai vizsgálatok segítségével minden betegről részletes immunológiai profilt állít fel, amely lehetővé teszi, hogy átfogó és részletes képet kapjanak a betegségek kialakulásáról.

Az EU Horizon programjából 8,4 millió euróval (3,242 milliárd forint) támogatott, 60 hónapig tartó projektben 12 európai konzorciumi partner vesz részt, köztük svájci társult partnerként a Bázeli Egyetem, amely további mintegy 1,2 millió eurós (436 millió forint) finanszírozással rendelkezik.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.