Egyetem

Egykori iskolájában neveztek el tantermet Karikó Katalinról

Egykori iskolájában neveztek el tantermet Karikó Katalinról

2024. január 7., vasárnap
Egykori iskolájában neveztek el tantermet Karikó Katalinról

Egykori diákjáról, Karikó Katalinról nevezte el biológia tantermét a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Technikum és Általános Iskola.

Tóth József főigazgató helyzete el a tanterem bejárata mellé a táblát, amin Karikó Katalin életútja olvasható (Fotó: Szoljon)

Karikó Katalin 1973-ban érettségizett a kisújszállási Móriczban, mielőtt Szegedi Tudományegyetemre jött tanulni. A tudományos életpályáját a nyolcvanas évek közepétől külföldön folytatta, de ahogy Szeged, úgy Kisújszállás is fontos pontja maradt életének. Ezt a Nobel-díjas tudós nem is felejti el soha elmondani, a város és az iskola pedig rendkívül büszke az egykori lakójára, diákjára. Az iskola bejáratánál már eddig is egy óriás molinóval tisztelegtek, Karikó Katalin eredményei, a kisújszállási iskola iránti határtalan szeretete és a tudományos kutatás iránti alázata előtt. Mostantól a tanulók már a Karikó Katalin teremben tanulhatnak a bilógia órákon.

– Minden itt, ebben a teremben kezdődött – fogalmazott egykori tanára dr. Tóth Albert. – Karikó Kati innen vitte magával a tudományos érdeklődését, és a hagyományos emberi értékeket is, melyek nélkül nem juthatott volna el idáig. Kitartása, szorgalma már akkor szembetűnő volt. Bár a padok már nem a régiek, és egykori kiváló tanítványom érthető okok miatt nem lehet most itt, de ebben a teremben szétnézve boldogan megállapíthatom, hogy Karikó Kati szelleme, személyisége jelen van, mindig is itt volt és mindig itt is lesz köztünk – mondta meghatódottan dr. Tóth Albert.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.