Egyetem

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az SZTE és a NEKÜ

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az SZTE és a NEKÜ

Márton Andrea
2023. december 15., péntek
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az SZTE és a NEKÜ

Az egészségügyi kutatás-fejlesztések, technológiatranszferek, a klinikai vizsgálatok és az orvos-gyógyszerészeti kutatások, valamint az oktatás területén kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség (NEKÜ) Nonprofit Kft. és a Szegedi Tudományegyetem 2023. december 14-én, a szegedi egyetem központi épületében.

Fotó: Bobkó Anna

 

A Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság célja a Magyarországon folyó klinikai vizsgálatok és orvostudományi kutatások szakmai, tárgyi és személyi feltételeinek javítása, az ezzel kapcsolatos képzések támogatása. Küldetése továbbá új, hazai fejlesztésű termékek kidolgozásának támogatása és Magyarország népszerűsítése a nemzetközi színtéren az egészségügyben zajló kutatás-fejlesztésekkel kapcsolatban.

Az SZTE és a NEKÜ 2023. december 14-én aláírt együttműködése kiterjed az egészségügyi kutatás-fejlesztés, technológiatranszfer, a klinikai vizsgálatok és az orvos-gyógyszerészeti kutatások, valamint az oktatás területére.

Az együttműködés kapcsán Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta: a szegedi egyetem folyamatosan és tudatosan keresi azokat az intézményeket, piaci szereplőket, amelyek az egyetemhez hasonlóan kiválóságra törekszenek. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ miatt a Tisza-parti intézmény egészségtudományi fókusza különösen erős. Szegeden komoly hagyományai vannak a kutatás-fejlesztésnek — utalt a szegedi egyetem két Nobel-díjas tudósára: Szent-Györgyi Albertre és Karikó Katalinra. Az együttműködésnek köszönhetően több klinikai vizsgálat kezdődhet az egyetemen — az új, innovatív terápiák szélesebb körben elérhetővé válhatnak a dél-alföldi régió lakosainak.

 

Dr. Tarnai Judit, a NEKÜ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az együttműködés eredményeként a betegek számára sokkal gyorsabban és nagyobb számban válnak elérhetővé az innovatív terápiák. – A NEKÜ és az SZTE közös célja, hogy hozzájáruljunk a hazai gyógyítás nemzetközi elismeréséhez, továbbá jelentős szakmai és tudományos eredményeket érjünk el – fogalmazott Dr. Tarnai Judit.

 

A Szegedi Tudományegyetemen a szponzorált és akadémiai kezdeményezésű klinikai kutatásokat az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ Gyógyszertudományok és Klinikai Kutatások Kompetencia Központ segíti. A központ célja, hogy menedzsment és koordinációs szolgáltatásai révén segítse avizsgálatok gyors és precíz lebonyolítását, a vállalt betegszámok elérését, valamint a folyamatban lévő vizsgálatok számának növelését.

 

A stratégiai együttműködési megállapodást Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja és Dr. Tarnai Judit, a NEKÜ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója írta alá.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.