Egyetem

Nemzetközi elismerést kapott a SZAOK

Nemzetközi elismerést kapott a SZAOK

Megkapta a WFME-akkreditációt a Szegedi Tudományegyetem általános orvosképzése.

Márton Andrea
2023. december 20., szerda
Nemzetközi elismerést kapott a SZAOK

Megkapta a WFME-akkreditációt a Szegedi Tudományegyetem általános orvosképzése.

Prof. Dr. Lázár György
Fotó: Kovács-Jerney Ádám. 

 

Egy alapos, számos területre kiterjedő önértékelési folyamat és az akkreditációs bizottság helyszíni látogatásai után nyolc évre megkapta az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar az Orvosképzési Világszövetség (WFME) akkreditációját. Prof. Dr. Lázár György dékán szerint ez a siker a kar oktatói, hallgatói és munkatársai kemény munkájának gyümölcse. A licenc megkönnyíti a hallgatók számára, hogy más országokban folytathassák tanulmányaikat vagy vállaljanak munkát.

Az Orvosképzési Világszövetség (WFME – World Federation for Medical Education) döntése szerint 2024-től csak olyan külföldi intézményben szerzett diplomát lehet honosítani az Amerikai Egyesült Államokban, mely eleget tett a szervezet által elfogadott akkreditációs folyamat kritériumainak. A szegedi orvosképzés nemzetközi versenyképességének és elismertségének erősítése érdekében az SZTE, illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar (SZAOK) vállalta, hogy megszerzi a WFME-licencet

 – mondta Prof. Dr. Lázár György, a SZAOK dékánja.

 

A kar 2023. január 27-én nyújtotta be önértékelését a WFME szerinti akkreditációs eljárás lefolytatásához. Ezt egy háromnapos szemle követte, amikor a látogató bizottság számos tanszékvezetővel, tanulmányi felelőssel, elméleti és klinikai oktatóval, hivatali munkatárssal és hallgatóval folytatott megbeszéléseket. A zártkörű tárgyalások mellett a bizottság tagjai ellátogattak a kar épületeibe, létesítményeibe, oktatótermeibe és megvizsgálták infrastrukturális helyzetét.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) 2023 novemberében határozatot hozott arról, hogy támogatja az SZTE SZAOK általános orvosképzésének a WFME 2020 sztenderdek szerinti akkreditációját. A képzés akkreditációja 8 évig, 2031. december 15-ig hatályos.

A MAB pozitív elbírálása nagy jelentőséggel bír számunkra, hiszen ez által nemcsak orvosképzésünk hazai versenyképessége, hanem az itt szerzett diplomák nemzetközi elismertsége is biztosított – értékelte az eredményt Prof. Dr. Lázár György. A dékán szerint az akkreditáció olyan szabványt kínál, amely világszerte elérhető, és megkönnyíti a hallgatók számára, hogy más országokban folytassák tanulmányaikat vagy vállaljanak munkát.

Az eljárás lefolytatása feltétlenül szükséges volt a szegedi orvosképzés Amerikai Egyesült Államokban történő elismeréséhez, valamint a dél-koreai, japán és izraeli hallgatók saját hazájukban való elhelyezkedésében is fontos szempont, hogy rendelkezünk-e akkreditációval. A szülők és más érdekelt felek számára bizalmat nyújt elkötelezettségünket illetően az oktatás minőségének megőrzése és javítása érdekében, valamint az elszámoltathatóság és az átláthatóság jeleként szolgál. A betegek nagyobb valószínűséggel bíznak meg az akkreditált programokon végzett egészségügyi szakemberekben, mivel tudják, hogy szigorú és szabványosított oktatási folyamatokon mentek keresztül.

 Ez a siker egy közös siker. A kar oktatóinak, hallgatóinak, alumnijainak, munkatársainak, valamint külső partnerek együttes és kemény munkájának gyümölcse

 – fejtette ki Prof. Dr. Lázár György.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.