Egyetem

Az SZTE egy újabb nemzetközi rangsorban ért el remek eredményt

Az SZTE egy újabb nemzetközi rangsorban ért el remek eredményt

Kovács György
2023. december 9., szombat
Az SZTE egy újabb nemzetközi rangsorban ért el remek eredményt

Megjelent a brit Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási rangsor fenntarthatóságot vizsgáló ranglistája, amelyre a tavalyi 3 után idén immár 7 magyar egyetem került fel, a magyar egyetemek közül első helyen pedig az SZTE és az ELTE osztozik.

Fotó: SZTE. 

 

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár közösségi oldalán hívta fel a figyelmet, hogy a magyar intézmények közül a legjobb helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)  és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szerepel, megosztozva a 259. helyen a vizsgált 1403 intézmény közül. Emellett ismét felkerült a fenntarthatósági listára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

Tavaly kevesebb mint feleennyi intézményt vizsgáltak, az SZTE ennek ellenére is javítani tudott helyezésén, amikor 381-400. kategóriába esett.

Európában 493 intézményből lett 122. a Tisza-parti universitas, hazánkban pedig hét egyetem közül szerzett megosztott első helyet.

Idén hétre bővült a zöld egyetemek köre

A Debreceni Egyetem (DE) mellett felkerült a listára a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Széchenyi István Egyetem (SZE), valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) is.

Az államtitkár ismertette, a második alkalommal megjelent ranglista vizsgálja a fenntarthatósághoz kapcsolódó oktatási és kutatási tevékenységet, kiemelt hangsúllyal arra, hogy mely intézmények tesznek legtöbbet a fenntartható környezetért, az élhető jövőért.

Hankó Balázs kiemelte, hogy a magyar egyetemek egyre jobban szerepelnek a nemzetközi rangsorokon: míg négy éve 7 magyar intézmény szerepelt a világranglisták legjobb 5 százalékában, mára már 12 intézményünk jutott be az elit körbe.

A kormány célja, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem a világ legjobb 100, további három pedig Európa legjobb 100 intézménye közé kerüljön

- közölte.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.