Egyetem

Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXI. találkozója Szegeden

Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXI. találkozója Szegeden

December 13-15. között rendezték meg XXI. alkalommal a Nemzeti Tudósképző Akadémia tehetséggondozó programjának keretében a Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóját.

2023. december 16., szombat
Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXI. találkozója Szegeden

December 13-15. között rendezték meg XXI. alkalommal a Nemzeti Tudósképző Akadémia tehetséggondozó programjának keretében a Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóját.

Kiemelt előadó volt Randy Schekman Nobel-díjas amerikai biokémikus és sejtbiológus, Thomas Südhof, szintén Nobel-díjas német-amerikai neurológus, Ole Petersen dán orvos és fiziológus, a Cardiffi Egyetem professzora, továbbá Sahin-Tóth Miklós, a hasnyálmirigy-rendellenességek világhírű szakértője, a Kaliforniai Egyetem professzora.

A Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány évente két alkalommal rendezi meg a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozóját. A programsorozat fő célja olyan inspiráló környezet megteremtése, amelynek köszönhetően a fiatalok érdeklődése minél korábbi életszakaszban az orvosi és a természettudományos területek felé irányul.

Az alapítvány küldetése az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő fiatalok felkarolása már középiskolás kortól, tudományos munkájuk támogatása, a tudós életpályamodell vonzóvá tétele, hosszabb távon az ifjú kiválóságok Magyarországon tartása. Ennek érdekében hozta létre a kuratórium a Szegedi Tudós Akadémia tehetséggondozó programot, egy új típusú iskolarendszert, amely húsz éven át vezeti az ifjú tehetségeket, hogy nemzetközi szinten egyedülálló tudományos tapasztalattal akár már 36 éves korukra nemzetközileg elismert tudós, kutató válhasson belőlük. 

A tudós-, illetve kutatónevelésben elismert hazai és külföldi mentorok vesznek részt, köztük többen Nobel-díjasok. Az akadémia 2021 őszén a kormány támogatásával, minden humán élettudományi felsőoktatással rendelkező város bevonásával országos Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) programmá bővült. 

A középiskolás Szent-Györgyi diákok képzése jelenleg 19 területi képzési központban zajlik összesen 24 Szent-Györgyi vezető tanár bevonásával. Az egyetemista hallgatók pedig Szeged mellett Budapesten, Debrecenben és Pécsen is bekapcsolódhatnak az akadémia egyetemi képzési programjába. Jelenleg összesen 122 Szent-Györgyi hallgató folytat kutatómunkát az NTA hat tudományos műhelyében. 

A konferencián 53 középiskola 235 diákja vett részt. A Nemzeti Tudósképző Akadémia egyetemi képzési helyszíneiről pedig 115 élettudományok iránt elkötelezett egyetemista – zömmel gyógyszerész-, biológus- és orvostanhallgató –, valamint a kutatói életpálya megvalósításában őket támogató mentoraik, junior mentoraik érkeztek. A háromnapos konferencia összesen csaknem ötszáz fő részvételével zajlott.

A középiskolások betekintést nyerhettek a Szent-Györgyi mentorok hétköznapjaiba is a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont laboratóriumaiban. „A 2023-as év kiváló hallgatója” elismerést idén Orbán Gábor, VI. évfolyamos Szent-Györgyi hallgató vehette át.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.