Egyetem

Jelentős támogatást kapott Szeged az Alzheimer-kór vizsgálatára

Jelentős támogatást kapott Szeged az Alzheimer-kór vizsgálatára

2023. november 5., vasárnap
Jelentős támogatást kapott Szeged az Alzheimer-kór vizsgálatára

Az Alzheimer-kór és a cukoranyagcsere zavarainak összefüggéseit vizsgáljákszegedi kutatók, az idegsejtpusztuláshoz vezető molekuláris okok feltérképezése mellett céljuk innovatív, diabetikus élelmiszeripari termékek fejlesztése is - tájékoztatta a konzorciumot vezető Pharmacoidea Kft. az MTI-t.

A közlemény szerint a Pharmacoidea Kft. a Lissé Kft., aSzegedi Biológiai Kutatóközpont és aSzegedi Tudományegyetem (SZTE) részvételével zajló, 2025 őszéig tartó projekt 585 millió forintos költségeiből 415,6 millió forintot fedez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatása.

A cukoranyagcsere zavarai számos betegség kialakulásához vezethetnek, így az időskori memóriavesztésért felelős Alzheimer-kór egyik fő rizikófaktoraként is számontartják ezeket. A jelenleg gyógyíthatatlan Alzheimer-kór rohamos terjedésének - világszerte jelenleg 30 millióan szenvedneke betegségben - megállításához kiemelten fontos a kórképet kiváltó idegsejt pusztuláshoz vezető molekuláris okok feltérképezése.

A konzorciumvezető Pharmacoidea Kft. korábban olyan, a sejtfelszíni proteoglikánokhoz köthető molekuláris mechanizmust térképezett fel, amely felelős az idegsejtpusztuláshoz vezető fehérjeaggregátumok kialakulásáért és azok terjedéséért. A vizsgált proteoglikánoknak a cukoranyagcsere zavaraiban is központi szerepük van, ezért a konzorcium résztvevőinek célja új terápiás és diagnosztikai célpontok feltérképezésével innovatív hatóanyagok, gyógyszertesztelési megoldások és a betegség felismerését segító eljárások kifejlesztése.

Az étkezés központi szerepet játszik a cukoranyagcsere zavarainak kialakulásában, ezért a kutatókhoz a Lissé Kft. is csatlakozott, amely az SZTE Mérnöki Karának élelmiszermérnökeivel biológiailag értéknövelt diabetikus édesipari termékeket fejleszt, kiaknázva a konzorcium tagjai által elért élettudományi kutatási eredményeket is. A nemzetközi fejlesztésekben élen járó hazai kutatók közreműködésével megvalósuló projekt így a terápiás és diagnosztikai technológiák és termékek mellett olyan innovatív, diabetikus élelmiszeripari termékeket is eredményezhet, amelyek a fogyasztóbarát édesipari termékeket ötvözik az élettanilag kedvező hatóanyagokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.