Egyetem

Penészgomba kutatással nyertek díjat a szegedi biológusok

Penészgomba kutatással nyertek díjat a szegedi biológusok

2023. január 4., szerda
Penészgomba kutatással nyertek díjat a szegedi biológusok

Dr. Hamari Zsuzsanna és társkutatói, Dr. Ámon Judit és Dr. Kocsubé Sándor nyerték az SZTE Innovációs Díjat a természet- és élettudományok terén.

A fonalasgombák mikotoxin termelésének gátlását kutatták a biológusok, természetes hatóanyaggal. Dr. Hamari Zsuzsanna, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Biológiai Intézet oktatója az egyetemi lapnak úgy magyarázta, a fonalasgombák mindenütt jelen vannak a környezetünkben.

- Ezek azok a fekete, szürke, zöld vagy kék “szőrös jószágok”, amiket látunk, ha bepenészedik a kenyér, vagy átnedvesedik a párától a tapéta - mondta.

Ha nem fordítunk kellő figyelmet a gombavédelemre, akár a házi kiskertekben, de a szőlőkben és a szántóföldeken is megfertőzhetik a növényeket. A toxinszennyezett élelmiszerek pedig az emberekre és a haszonálatokra is rendkívül veszélyesek: DNS-károsodást, májbetegséget, de akár rákot is okozhatnak.

A mikotoxinok a kutatók szerint hőkezeléssel sem pusztulnak el, továbbá egyetlen emésztőenzim sem képes lebontani őket.

— A legveszélyesebb toxinokat termelő gombák nagy része nem is a szántóföldeken fertőzve szennyezik be toxinnal a terményt, hanem raktári kártevőként a már learatott és elraktározott terményen fejlődve okoznak mikotoxin szennyezést — magyarázta a kutató.

Dr. Hamari Zsuzsanna szerint létezik olyan hatóanyag, amely nem a gombák kolonizációját akadályozzák, hanem a kolonizáló gombák toxintermelését. Ez egy olyan újszerű megoldás, amely megoldja a toxinszennyezés problémáját a raktározott terményekben anélkül, hogy befolyásolná a mikrobiális ökoszisztéma természetes állapotát, összetételét.

A biológus hozzátette, csak nemrég óta ismert, hogy a mikrobák a környezetünkben közösségi életet élnek.

- Még mai tudásunk is kevés ahhoz, hogy előre megjósóljuk azt, hogy milyen következményekkel jár, ha beavatkozunk a mikrobiális ökoszisztémába azzal, hogy a mikrobiális közösség egyik tagját eltüntetjük - mondta.

A biológusok kutatási eredménye erre a problémára nyújt megoldást: természetes anyaggal kezelik a terményt a raktárba helyezés előtt, hogy ha nő is rajta gomba, ne termeljen toxint. Így a tárolás során nem kerülnek toxikus anyagok az élelmiszereinkbe, és a mikrobiális ökoszisztémába sem avatkozunk be.

Fotó: Tikász Dóra

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.