Egyetem

Hosszú idő után tényleg felújítják a szegedi bölcsészkar Petőfi Épületét

Hosszú idő után tényleg felújítják a szegedi bölcsészkar Petőfi Épületét

2022. december 1., csütörtök
Hosszú idő után tényleg felújítják a szegedi bölcsészkar Petőfi Épületét

RRF pályázat keretében, közel egymilliárd forintból újulhat meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának a Petőfi Sándor sugárúti épülete - írjaaz egyetem. A felújítást már évekkel ezelőtt is szorgalmazta a Kar vezetősége.

Elsőre egyáltalán nincs semmi izgalmas abban a hírben, hogy az SZTE-BTK Petőfi épületét felújítják. Csóti Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem műszaki igazgatója a projekt ismertetése kapcsán megjegyezte, hogy az épület az 1970-es évek elején épült, eredetileg irodaházként funkcionált.

Azóta viszont lényegében semmilyen felújítás nem történt az épületben.

A Petőfi Épület bejárata esett át egy kisebb felújításon - részben annak apropóján, hogy a kar neve megváltozott. 2016. március 1-én még demonstrációt és aláírásgyűjtést is szervezett a kar akkori Hallgatói Önkormányzata.

Az egyetem műszaki igazgatója kiemelte: az épület új homlokzati megjelenést kap, Drywit rendszerű hőszigetelés mellett kicserélik a homlokzati nyílászárókat, megtörténik a kazánház felújítása és a lapostető hő-, és vízszigetelése is megújul. Ráadásul, ha minden a tervek szerint alakul, színeiben is modernebb lesz az épület.

Ezen felül, mivel a projekt előírja, 30%-kal csökkentik az üvegházhatású gázkibocsátást.  Ez azt jelenti, hogy az épület komplett hőszigetelése mellett a nyílászárókat, a lépcsőházi kopolit üveget korszerű függönyfalak váltják fel, valamint a kazánokat kondenzációs kazánokra, illetve a monosplit klímákat, VRF-klímarendszerre cserélik.

Az épület belső világítását is korszerűsítik, és a napelemrendszer is bővül, ami a gáz- és az áramköltségeket is csökkenti majd.

Mivel az épület védett területen helyezkedik el, ezért a kiviteli tervek véglegesítése előtt Városi Főépítészi jóváhagyásra van szükség a homlokzati megjelenés és anyaghasználat okán. A munkálatok 2023 közepén kezdődhetnek el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.