Egyetem

Átadták az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumot

Átadták az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumot

2022. november 3., csütörtök
Átadták az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumot

Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium néven járványok előrejelzésére, megelőzésére, matematikai modellezésére, digitális egészségügyi adatok elemzésére létrehozott kutatói hálózat mutatkozott be Szegedi Tudományegyetem innovációs napján.

Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Elemző Munkacsoport még a koronavírus-járvány alatt jött létre. Ez a különböző intézményekben és területeken dolgozó kutatókat fogta össze. Mindez pedig indokolttá tette egy szélesebb körű kutatói hálózat létrejöttét.

A Laboratórium célja az, hogy megteremtse a hazai, adatokra és elemzésekre épülő döntéselőkészítés tudományos alapjait az egészségügy, a járványmegelőzés és az ökológiai rendszerek területén.

Az itthon korábban elszigetelten működő kutatócsoportokból egy állandó készültségű együttműködő hálózat jött létre.

Az új Nemzeti Laboratórium egészségbiztonsági kutatásait innovatív surveillance rendszerek, big data és mesterséges intelligencia módszerek, valamint a matematikai modellezés eredményei támogatják majd.

Dr. Röst Gergely, az SZTE matematikusa - aki egyben a labor konzorciumának szakmai vezetője is - elmondta, hogy a kutatói hálózat a „One Health” („Egy Egészség”) koncepciót vallja magáénak, amely felismeri, hogy az emberek egészsége szorosan összefügg az élővilág és a közös környezetünk egészségével.

A labor nem kevesebbet vállal, minthogy a magyar társadalmat a jövőben lehetségesen veszélyeztető kórokozókat, terjesztőiket, élőhelyeiket széles körűen monitorozza, ezek kockázatát elemzi, az epidemiológiai adatok feldolgozásából előrejelzéseket készít, valamint adatalapú diagnosztikai eszközökkel segíti az egészségügyi ellátást és irányítást. Mindez a komplex folyamat a matematikus szerint megalapozhatja egy járvány-előrejelző rendszer létrejöttét.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.