Egyetem

Az SZTE is felkerült a Sanghaj rangsoron a világ legjobbjai közé

Az SZTE is felkerült a Sanghaj rangsoron a világ legjobbjai közé

2022. augusztus 23., kedd
Az SZTE is felkerült a Sanghaj rangsoron a világ legjobbjai közé

Tíz magyar egyetem 39 szakja szerepel a Sanghaj rangsoron a világ legjobbjai között, ami György László államtitkár szerint a magyar felsőoktatás megújulásának eredményességét jelzi - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kedden az MTI-t.

A Shanghaj rangsoron, amely a világ mintegy kétezer egyetemének szakterületi teljesítményét vizsgálja, tíz magyar egyetem 39 szakja szerepel a világ legjobbjai között - olvasható a közleményben.

Az idei listára felkerült a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem gyógyszerészeti tudományok szakja.

Előrelépett az Állatorvostudományi Egyetem az állatorvostudományok (151-200.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a matematika (201-300.) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem a biológia területén (301-400.)

A rangsorokban a szakterületek legalább egy kategóriát előreléptek, amely kategóriától függően 50-100 helyezést jelent.

A közleményben idézték György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárt, aki azt mondta:

Az a célunk, hogy 2030-ra Magyarországot Kelet-Közép-Európa tudásközpontjává tegyük.

Hozzátette, ezt szolgálja a kiszámíthatóbb, tervezhetőbb finanszírozási struktúra, amelyben az intézmények a többi között vállalják a nemzetközi rangsorokban való előrelépést is.

Az államtitkár nyilatkozata szerint "jó ma magyar egyetemistának lenni, hiszen diplomájuk értékét nemcsak a nemzetközi rangsorok, hanem a piac is nagyra értékeli.

Ma egy diplomás szinte azonnal munkát kap és a bérelőnye is jelentős, nagyjából másfél-kétszeres arányt mutat. Azon dolgozunk, hogy évről évre még jobb legyen Magyarországon egyetemistának lenni és bebiztosítsuk a jövő munkahelyeit!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.