Egyetem

Két gyógyszertárat nyit az SZTE Szegeden

Két gyógyszertárat nyit az SZTE Szegeden

2022. március 1., kedd
Két gyógyszertárat nyit az SZTE Szegeden

A biztonságos és magas színvonalú gyógyszerellátás érdekében kettő, közvetlenül a lakosságot kiszolgáló gyógyszertárat nyit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

Rovó László rektor, a déli klinikaparkban található Centrál gyógyszertár keddi megnyitóján elmondta, a felsőoktatás átalakításával új lehetőségek nyíltak az intézmény előtt.

A fenntartóváltás megteremtette a feltételeit annak, hogy az egyetem vállalkozóként is megjelenjen a régióban. A folyamat egyik első lépése a két közforgalmú gyógyszertár megnyitása

mondta a professzor

Fendler Judit kancellár továbbá kifejtette, a déli klinikaparkban (ahol a fekvőbeteg-ellátás 60-65 százaléka történik), illetve a naponta több száz pácienst fogadó szakrendelőben kialakított patikák elsősorban a betegek kényelmét és biztonságát szolgálják. Ugyanakkor új lehetőségeket teremtenek a gyógyszerészképzésben, a betegedukációban is, és nem utolsósorban bevételt és hasznot termelnek az intézménynek. Bodó Gabriella intézetvezető főgyógyszerész felidézte:

az 1990-es években az országban elsők között Szegeden indult el a betegre szabott gyógyszerosztás, és jelentek meg gyógyszerészek és gyógyszerész-asszisztensek a klinikákon.

Jelenleg az ellátástól függően, 50-100 ágyanként dolgozik egy klinikai gyógyszerész az intézményekben. A szakemberek a betegágy melletti gyógyszerészi tanácsadás mellett aktív részesei a terápia kialakításának, majd segítik útmutatásaikkal az otthonukba távozó pácienseket.

E folyamat folytatása a klinikán, illetve a szakrendelőben kialakított közforgalmú gyógyszertár megnyitása, ahol a szakemberek olyan speciális betegcsoportokat látnak el, akikkel más patikákban nem vagy csak nagyon ritkán találkoznak az ott dolgozók - mondta Bodó Gabriella.

MTI / Kiemelt képünk illusztráció!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.