Egyetem

Az SZTE tanulmányi versenyén ,,találkozott" Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert

Az SZTE tanulmányi versenyén ,,találkozott" Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert

2021. december 6., hétfő
Az SZTE tanulmányi versenyén ,,találkozott" Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert

Pénteken zajlott az idei Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny elődöntője, a pandémiára tekintettel online. A verseny érdekessége, hogy az egyetem centenáriumi éve mellett a középiskolásoknak szánt verseny maga idén 10 éves.

Az elődöntő kreatív feladatainak egyike volt az, hogy „Képzeljük el, mi történne, ha Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert találkozna 2021-ben!”. A megnyitón Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja azt mondta, hogy akik a versenyre jelentkeztek, azok kérdés nélkül átlagon felüli képességűek fizikából, kémiából és biológiából, ezzel is Karikó vagy Szent-Györgyi nyomdokain haladnak.

Prof. Dr. Dux László, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára, a tanulmányi verseny zsűrijének elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta: a tíz éves hagyományokkal rendelkező verseny az egész ország iskoláit megmozgató tudományos vetélkedő.

- Tíz év alatt kinevelődtek olyan versenyzőink, akik mára már sikeres kutatók és fejlesztők, ezért úgy gondolom, hogy jó nyomon járunk a tehetségek felkutatásában és motiválásában. – fogalmazott.

A versenyre minden hazai és határon túli középiskolás 3 fős csapatokban jelentkezhetett, 2 végzős és 1 nem végzős tag felállásában. 21 városból és 26 iskolából, 126 diák nevezett, 46 csapat alakult ki.

A döntőbe továbbjutott 6 legjobb csapat között pedig ott van az SZTE Gyakorló Gimnáziumának ,,Griffmadarak" nevű csapata is.

Rajtuk kívül a győri ,,Bigeneri", a hódmezővásárhelyi ,,Cinege" és a budapesti ,,CSKJ" nevű csapatot jutottak tovább. A döntőre 2022 tavaszán kerül sor.

(Borítókép: Sahin-Tóth István (SZTE NKI))

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.