Egyetem

A világ élvonalában az SZTE Idegsebészeti és Neurológiai Klinikája

A világ élvonalában az SZTE Idegsebészeti és Neurológiai Klinikája

2021. december 9., csütörtök
A világ élvonalában az SZTE Idegsebészeti és Neurológiai Klinikája

A Szegedi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján a világon elsők között ültették be Parkinson-kórban szenvedő betegbe a jelenleg egyedülálló innovációt jelentő SenSight™ direkcionális mély agyi stimulációs elektródát.

A mély agyi stimuláció során egy apró, pacemakerszerű eszközt, egy neurostimulátort ültetnek a mellkas bőre alá, hogy az vékony elektródákon (vezetékeken) keresztül jeleket küldjön az agy betegségért felelős területére. A Medtronic cég régóta fejleszt mély agyi stimulációs rendszereket, melyek a már gyógyszeres kezelésre kevéssé, vagy egyáltalán nem reagáló, előrehaladott állapotú Parkinson-kóros betegek állapotának jelentős javítását szolgálják.

A terápia éppen akkor segíthet leginkább a betegeknek, amikor még a legapróbb feladatok is kihívást jelentenek számukra.

A rendszer nemcsak a Parkinson-kór tüneteiért felelős agyi mag célzott, irányított ingerlését teszi lehetővé, de az agyi aktivitások mérésére is alkalmas. Az így nyert információkból a rendszer a jövőben a beteg tüneteinek megfelelően egyénileg, akár automatikusan fogja tudni állítani az ingerlés erősségét, hogy a lehető legjobb javulás következzen be a beteg tüneteiben.

Elsők között a világon

A világon az elsők között, Magyarországon elsőként a Dr. Barzó Pál professzor által vezetett SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Idegsebészeti Klinikáján 2021. június 21-én ültettek be egy Parkinson-kórban szenvedő betegbe egy ilyen speciális, kombinált mély agyi stimulációs rendszert.

A műtétet végző idegsebészeti orvoscsoport vezetője, Dr. Kis Dávid idegsebész, egyetemi adjunktus elmondta, hogy a megfelelő tapasztalatok birtokában maximum 1-2 éven belül ez az új, kombinált rendszer megteremti az úgynevezett adaptív stimuláció lehetőségét. Ezt elérve a stimulátor a beteg igényeihez, önmaga tanulva, programozva igazítja a stimulációs paramétereket.

Így nem az orvosnak kell minden alkalommal változtatnia a beállított stimulációkon, hanem a rendszer, érzékelve az agyi aktivitásokat, a megfelelő mértékben emeli vagy csökkenti a stimulációs paramétereket. Ezzel egy egyénre szabott, automatikus, az eddigieknél sokkal hatékonyabb javulás érhető el a betegek tüneteiben.

Dr. Kis Dávid emlékeztetett rá, hogy a ez a technológia magyarországi bevezetése szintén a Szegedi Tudományegyetemen történt: a világon az elsők között 2020. január 22-én történt meg az első beültetés. Ennek során alkalmazták azokat a speciális műtét technikai lehetőségeket, amelyek a beteg számára a korábbiakhoz képest sokkal jobb eredményt biztosítanak.

A rendszer és az új elektróda beültetése egy rendkívül felkészült szakmai csapat együttes munkája volt. A projekt előkészítése, kivitelezése és a beteg utánkövetése Prof. Dr. Barzó Pál, az SZTE SZAKK Idegsebészeti Klinika igazgatója, és Prof. Dr. Klivényi Péter, az SZTE SZAKK Neurológiai Klinika igazgatója vezetésével történt és történik. 

A bemutatott mély agyi stimulációs projektben résztvevő szakemberekkel és az érintett betegekkel készült riportokat tartalmazó kisfilmet itt megnézhetik:

https://www.youtube.com/watch?v=nuUIAT-MogA

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.