Egyetem

Három levelezős szakot indít az SZTE Békéscsabán, a Gál Ferenc Egyetemmel együttműködve

Három levelezős szakot indít az SZTE Békéscsabán, a Gál Ferenc Egyetemmel együttműködve

2021. augusztus 3., kedd
Három levelezős szakot indít az SZTE Békéscsabán, a Gál Ferenc Egyetemmel együttműködve

Gépészmérnök, mechatronikai mérnök és programtervező informatikus alapképzési szakot indít levelező tagozaton a Szegedi Tudományegyetem Békéscsabán, a Gál Ferenc Egyetem infrastruktúrájára építve – jelentette be a két felsőoktatási intézmény tegnapi sajtótájékoztatójukon.

A békéscsabai Gál Ferenc Egyetem. Fotó: Bobkó Anna / SZTE NKI

A 2021-es pótfelvételi eljárásban három új alapképzési szakot indít levelező tagozaton a Szegedi Tudományegyetem a Gál Ferenc Egyetem már meglévő infrastruktúrájára építve Békéscsabán. Ez a három alapszak a gépészmérnöki, a mechatronikai mérnöki és a programtervező informatikus, amelyek 70 államilag finanszírozott hellyel indulhatnak el – mondta el a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán szervezett sajtótájékoztatón Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese.

17 szakirányú továbbképzést is indít most közösen a két intézmény, amelyek között megtalálható például a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök szakirányú továbbképzési szak, vagy a megújuló energia hasznosító szakirányú továbbképzési szak.

A stratégiai rektorhelyettes elmondta, hogy a most induló új szakok az ipar, a gazdasági szféra igényeinek megfelelően kerültek kialakításra. Azok a hallgatók, akik ezt a képzési formát választják Békéscsabán, biztos jövőt és jól fizető állást kaphatnak Békés megyében. Mindenkinek az a közös célja az, hogy a jövő jól képzett szakemberei helyben maradjanak, és találják meg az életpályájuk célját, a boldogulásukat.

Sajtótájékoztató a Gál Ferenc Egyetemen 2021. augusztus 2-án. Fotó: Bobkó Anna / SZTE NKI

Amikor a Gál Ferenc Egyetem átvette a főiskola működtetését, megszűnt a bizonytalanság, és stabil alapot kapott Békéscsabán a felsőoktatás.

2021. nyarán kimondhatunk egy nagyon fontos mondatot: annyi alapképzési szakirányt, mint most, még soha nem kínált Békéscsaba! A mérnök- és informatikusképzéssel régi vágyunk teljesül. Fontos, hogy nemcsak költségtérítéses, hanem állami finanszírozású helyekre is lehet jelentkezni az augusztus 8-ig tartó pótfelvételi eljárásban.

Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő

A két egyetem vezetésével, a kamarákkal, a gazdasági élet legfontosabb szereplőivel és a Békés Megyei Kormányhivatallal közösen azon dolgoznak, hogy talán keresztfélévben, de jövő ősztől mindenképpen újabb szakirányok alapképzései legyenek elérhetőek Békéscsabán – jelentette ki Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő. Hozzátette, hogy a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem együttműködése jelentős fejlődést hoz a békéscsabai felsőoktatásban.

A Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán 30 százalékot meghaladó mértékben nőtt az alapképzésre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest

– tudtuk meg Dr. Árpási Zoltántól, a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának dékánjától. Azt is elmondta, hogy a korábban is népszerű gazdálkodás és menedzsment, valamint pénzügy és számvitel szakok mellett tovább erősödött a műszaki menedzser alapszak is. A munkaerőpiaci igények is alátámasztják a gazdasági, műszaki és pénzügyi képzések iránt megnövekedett igényt, így az Egyetemen végző hallgatók biztosan el tudnak helyezkedni szakmájukban.

A dékán kiemelte, hogy küldetésük egyik célja képzett szakemberek biztosítása a cégek és a közigazgatás számára. Másrészt kiemelt feladatuk, hogy helyben kínáljanak a versenyképes tudás megszerzéséhez egyetemi képzést, és biztosítsák, hogy a diplomás karrier megkezdéséig ne kelljen elhagyni Békés megyét.

Balról jobbra haladva: Dr. Rákóczi Attila, Prof. Dr. Széll Márta, Herczeg Tamás

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója hangsúlyozta a Gál Ferenc Egyetem kiemelten fontos szerepét Békés megyében, hiszen az több campussal is jelen van a régióban. A Békés Megyei Kormányhivatal 2017-ben kötött együttműködési megállapodást az akkor még főiskolaként működő intézménnyel, amely a középfokú oktatásban is sok képzést biztosít, és nem csak képzési intézményként, de szellemi műhelyként is működik. A főigazgató kifejezte örömét azzal kapcsolatban, hogy szélesedik a képzési portfólió.

A helyi cégek mérnök utánpótlása csak akkor biztosítható, ha azok képzése helyben valósul meg.

-fogalmazott Kása István, a Marzek-Kner Packaking ügyvezetője. Hozzátette: „Ha képesek vagyunk a képzést fenntartani és a létszámot feltölteni, akkor az ipari szereplők egy jól prosperáló, élhető régiót hoznak létre".

A helyi mérnökhiányra utalt a sajtótájékoztatón Majoros Béla is, aki arról beszélt, hogy azonnal fel tudnának venni legalább harminc mérnököt, vagy informatikus végzettségű diplomást. Az 1200 dolgozót foglalkoztató Csaba Metál Zrt. elnöke kijelentette továbbá, hogy tudomása szerint nincs olyan megyei cég, amelynek ne lenne igénye diplomás szakemberekre.

Tudnivalók a jelentkezésről, szakokról

Az alapszakokra a www.felvi.hu oldalon kell jelentkezni. A pótfelvételi eljárásban a jelentkezési határidő: 2021. augusztus 08.

Az SZTE Mezőgazdasági Kar szakirányú továbbképzéseiről további információ a kar honlapján olvasható: http://www.mgk.u-szeged.hu/oktatas/kepzesek/szakiranyu-kepzesek

Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 23.

A Mérnöki Kar szakirányú továbbképzéseiről további információ olvasható a kar honlapján, ahonnan a jelentkezési lap is letölthető: http://mk.u-szeged.hu/oktatas/szakiranyu-tovabbkepzes/szakiranyu

A Mérnöki Kar szakirányú továbbképzéseire a jelentkezési határidő: 2021. szeptember 20.

SZTE Sajtó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.