Egyetem

A bőrdaganatok felismerésére tanítják a gyerekeket az SZTE kutatói

A bőrdaganatok felismerésére tanítják a gyerekeket az SZTE kutatói

2021. február 15., hétfő
A bőrdaganatok felismerésére tanítják a gyerekeket az SZTE kutatói

A bőrdaganatok felismerésében segít az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika által elindított online játékos kérdőív. Kezdetben elsősorban szegedi, majd később több országos iskola diákjait kérték meg arra, hogy vegyenek részt az egészségnevelést is célul kitűző kutatásban.

Prof. Dr. Kemény Lajos, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója, a kutatócsoport egyik tagja úgy fogalmazott: a hipotézisük szerint a jó vagy rosszindulatú daganat felismeréséhez nem feltétlenül szükséges orvosi ismeret.

A klinika kutatócsoportja 2x15 fotóból álló, anyajegyekről és bőrrákokról készült képsorozatot állított össze. A vizsgálat első részében a kérdőív kitöltőinek megérzésük alapján kellett „jó” vagy „rossz” csoportba osztályozni a fotón látható bőrelváltozásokat. A „rossz” csoportba sorolt elváltozással sürgősen orvoshoz kell fordulni.

A kutatás egyik újdonsága, hogy előzetes ismeret nélkül épít az intuíció alapján meghozott döntésre. Ez az elv a diákok körében működött, nagyon sokan helyesen válaszoltak. Meglepő módon a 8 éves korosztály tagjai közül nagyon sokan, közel 80-90 százalékos arányban válaszoltak helyesen. A még most is folyó felmérés során eddig több mint ezren töltötték ki a kérdéssort.

A kutatás második része a tanulási folyamatot vizsgálja. Prof. Kemény Lajos szerint lényeges, hogy anélkül, hogy külön kitérnénk az anyajegyek színére, a szimmetriai jellemzőire vagy az úgynevezett csipkés szélekre, elég, ha sokszor látjuk az elváltozást, és így egy idő után felismerjük azt. Az intuíció alapján történő felismerési mechanizmussal működik a Mesterséges Intelligencia is, a nagy számban ismétlődő esetek után a rendszer „megtanulja” a szükséges ismeretet – hangsúlyozta a professzor. A kisgyerekek sokkal jobban és gyorsabban tanulnak a felnőttekhez képest, és reményeik szerint ezt a „tudást” otthon át is adják a szüleiknek. Ez azért is fontos, mert a különböző bőrdaganatok száma világszerte egyre növekszik. Csongrád-Csanád megyében évente közel 400 új melanomás esetet diagnosztizálnak. 

Dr. Baltás Eszter, a kutatás szakmai vezetője hangsúlyozta, hogy a korai stádiumban felismert melanomás betegnek közel 100 százalékos a gyógyulási esélye, míg késői felismerés esetében a túlélési esélyek drámaian csökkennek. A klinikán jelentkező bőrdaganatos betegek egy része igen előrehaladott állapotú. A kutatócsoport tovább folytatja az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában megkezdett, és azóta több szegedi és országos iskolára kiterjesztett felmérést, és továbbra is várják az egészségtudatos nevelés iránt elkötelezett iskolák jelentkezését a programba.A kérdőívIDE KATTINTVAelérhető.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.