Egyetem

140 mesterszakos diák kezdi meg tanulmányait az SZTE-n

140 mesterszakos diák kezdi meg tanulmányait az SZTE-n

2021. január 25., hétfő
140 mesterszakos diák kezdi meg tanulmányait az SZTE-n

A 2021-es központi keresztféléves felvételi eljárás során hat kar hirdetett meg mesterképzést nappali és levelező munkarendben. Idén különösen népszerűek voltak a hungarológia, kommunikáció- és médiatudomány, szociálpolitika, pénzügy, vállalkozásfejlesztés, marketing, vidékfejlesztési agrármérnöki, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki, programtervező informatikus, infobionika mérnöki, vegyész és környezetmérnöki mesterszakok.

A felvételizők értesítését január 25-én az Oktatási Hivatal kezdi meg. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói január 27-től e-mailben kapnak értesítést a tanulmányok megkezdéséhez szükséges tudnivalókról, és az elektronikus beiratkozás menetéről. A gólyák beilleszkedését azSZTE Felvettek honlapjais segíti, ahol minden szükséges információt megtalálhatnak egyetemi éveik megkezdéséhez.

Szintén munkaerő-piaci trend, hogy nő az érdeklődés a mesterszakos képzési forma iránt, a hallgatók számára vonzó a mesterképzések elvégzése után elérhető bérnövekedés. A Szegedi Tudományegyetemen a mesterszakok esetében 10 százalékkal nőtt a felvett hallgatói létszám, összesen 856 hallgató kezdi meg mesterszakon a tanulmányait.

Annak érdekében, hogy ez a javuló tendencia folytatódjon, a szegedi egyetem uniós és hazai forrásból 2021 májusáig tartó programot indított. A projekt célja, hogy növelje az egyetemre felvételiző diákok arányát, elsősorban a hátrányos helyzetű járások középiskolásai között.

Kiemelt figyelmet kap a természettudományos, mérnöki és informatika képzési terület, az eddigi beiskolázási programok fejlesztése és a leendő hallgatók körének szélesítése.

A középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését, és későbbi szakmai fejlődését szolgálja a Szegedi Tudományegyetem START ösztöndíj-programja is. Az első helyes jelentkezők körében igazán népszerű volt az ösztöndíj: összesen 1458-an adták be jelentkezésüket. A pályázatokat augusztusban bírálja el az SZTE Tehetségpont Tanácsa.

A hagyományos, szeptemberben induló képzésekre február 15-ig lehet jelentkezni. A Szegedi Tudományegyetem Junior Akadémiája emelt szintű érettségire való felkészítéssel, Start ösztöndíjjal támogatja a jelentkezőket. További információk ahttps://u-szeged.hu/felvetelioldalon, valamint a január 28-i online nyílt napon érhetők el.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.