Egyetem

Ők azok a szegedi egyetemi oktatók, akiket kitüntettek a nemzeti ünnep alkalmából

Ők azok a szegedi egyetemi oktatók, akiket kitüntettek a nemzeti ünnep alkalmából

2020. március 19., csütörtök
Ők azok a szegedi egyetemi oktatók, akiket kitüntettek a nemzeti ünnep alkalmából

Magyarország köztársasági elnöke a március 15- nemzeti ünnep alkalmából kitüntetéseket adományozott a Szegedi Tudományegyetem több oktatójának.

Prof. Dr. Iglói Ferenc Széchenyi-díjast kapott.

Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során a soktestrendszerek kollektív viselkedésének statisztikus fizikai vizsgálata terén elért nagy jelentőségű, nemzetközileg is széles körben elismert kutatási eredményei, valamint iskolateremtő tudományos munkája elismeréseként Iglói Ferenc, a fizikai tudomány doktora, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének tudományos tanácsadója, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Intézete Elméleti Fizikai Tanszékének egyetemi tanára.

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata

kitüntetést kapta

Szabó Gábor

fizikus. A Szegedi Tudományegyetem rektoraként végzett kimagasló színvonalú munkája, valamint nemzetközileg is elismert kutatói-oktatói, illetve sikeres tudományszervezői tevékenysége elismeréseként dr. Szabó Gábor fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Intézete Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének egyetemi tanára, volt rektora.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata

kitüntetést kapta kiemelkedő színvonalú művészettörténészi, kurátori és oktatói munkája elismeréseként

dr. Nátyi Róbert

művészettörténész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja, valamint

dr. Tiszlavicz László

, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja Pathologiai Intézetének igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanára, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói részlegvezető főorvosa.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata

kitüntetést kapta

dr. Gulya Károly

, a biológiai tudomány doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete Sejtbiológia és Molekuláris Medicina Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára;

dr. Stachó László

, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Infomatikai Kar Bolyai Intézete Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékének egyetemi tanára; a Szegedi Tudományegyetemen folytatott eredményes oktatás-, illetve tudományszervezői tevékenysége, a tehetséggondozásban vállalt szerepe, valamint kiemelkedő kutatói és tudományos közéleti munkája elismeréseként

dr. Széll Márta

molekuláris biológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese, Általános Orvostudományi Kara Orvosi Genetikai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára; több évtizedes oktatói munkája, valamint a biológiai tudományok népszerűsítésében vállalt szerepe elismeréseként

dr. Hermesz Edit

biológus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológiai Intézete Biokémiai és Molekuláris Biológiai Tanszékének egyetemi docense.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata

kitüntetést kapta a hazai biológus-, illetve biológiatanár-képzés terén végzett magas színvonalú oktatói és oktatásszervezői munkája elismeréseként

dr. Molnár Erika Erzsébet,

a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológiai Intézete Embertani Tanszékének adjunktusa.

A Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata

kitüntetést kapta a Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként

Németh Anikó

, a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének igazgatója

.

Magyarország Kiváló Művésze

díjat kapott

Szecsődi Ferenc

Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Vonós Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

Magyarország Érdemes Művésze

díjat kapott

dr. Tóth Péter

Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, az Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese.

(Forrás: SZTE)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.