Egyetem

Lézeres neutronforrást fejlesztenek Szegeden

Lézeres neutronforrást fejlesztenek Szegeden

2019. október 31., csütörtök
Lézeres neutronforrást fejlesztenek Szegeden

A magyar kormány úgy döntött, hogy a transzmutációhoz szükséges lézeres neutronforrás kifejlesztését, mint nemzeti kutatási programot három évre, összesen 3,6 milliárd forinttal támogatja, és megbízza a Szegedi Tudományegyetemet, hogy a projekt sikeres megvalósítása érdekében a nemzetközi konzorcium munkáját koordinálja.

Az alapító három intézmény, a párizsi Ecole Politechnique egyetem, a kaliforniai székhelyű TAE vállalat és a Szegedi Tudományegyetem 2019. április 5-én együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá. Ennek célja, hogy biztosítsa a kereteket ahhoz, hogy a három intézmény – további együttműködő partnereket is bevonva – a projektet sikeresen megvalósítsa. A projektben részt vevő intézmények szakmai együttműködésüket november 4-én sajtónyilvános keretek között erősítik meg. A rendezvényen részt vesznek: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Allen Weeks, az ELI Delivery Consortium vezérigazgatója Gérard Mourou, a párizsi Ecole Politechnique egyetem professzora, a 2018. évi fizikai Nobel-díj nyertese Toshiki Tajima, a kaliforniai székhelyű Tri Alpha Energy vállalat tudományos igazgatója és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem prorektora

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.